НОВИНИ

България ще предостави още военно оборудване на Украйна, каза служебният министър на отбраната

Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 14.06.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
Слушай новината

„България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования.“

Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти след участието си в двудневната среща на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, в Брюксел.

Той припомни, че в съответствие с решение на Народното събрание служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна, като има яснота с какво допълнително може да допринесе страната ни.

„За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна“, посочи министър Запрянов.

„Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава“, уточни министър Запрянов и допълни, че голяма част от съюзниците в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса.

„НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска този конфликт да ескалира, а иска справедлив мир - това означава Украйна да защити своята територия“, коментира министърът на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставят в ареста един от мъжете, участвали в група за наркотрафик из страната
Оставят в ареста един от мъжете, участвали в група за наркотрафик из страната
Предаването "Трето полувреме" е готово да даде на зрителите на БНТ най-интересните моменти от Евро 2024 (ВИДЕО)
Предаването "Трето полувреме" е готово да даде на зрителите на БНТ най-интересните моменти от Евро 2024 (ВИДЕО)