НОВИНИ

Трите "В"-та от Варна - какво стои зад възхода на местните партии?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:23, 14.06.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

В дните след изборите социалните мрежи бяха залети от постове за трите "В"-та - "Воля", "Възраждане" и "Величие", които Варна дава на България. Как само за няколко години няколко популистки и националистически политически проекта успяха да стигнат до парламентарно представителство. Какъв е генезисът на този феномен и защо е успешен?

Там, където има тъмнина, винаги дреме чудо, казва разказвачът във "Времеубежище". Популистките формации следват един модел на проникване в обществото - улавят разочарованията и недоволствата, възпитават тъга по миналото и сочат към възможното славно бъдеще. Влизат в ролята на чудотворци на политическата сцена.

"Хората непрекъснато търсят нещо ново, някой друг, който най-накрая да ги избави от това нещо. Тази рецепта е експлозивна - дава много материал на подобни партии да се формират", посочи доц. Николай Маринов - Департамент по политически науки в Университета в Гьотеборг.

Последният успешен в този смисъл проект е "Величие".

"Това, което се случва е, че когато се износи една партия, вие се опитвате да ползвате този електорат в следващия проект", коментира Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

"Те са, от гледна точка на политолог, много интересен обект, защото смесват някаква такава фашистка реторика, образи, по много уникален начин. Например - млади мъже бягат полуголи, ние създаваме нова порода хора. Това послание за някаква генетика, да сме хубави, силни, учим хората да стрелят, надявай се на себе си, една такава изолация - това са послания много извън там, където отиват основните партии. Това са едни послания за начин на живот, за силни хора, големи лидери, за славно минало. Ако видите в Русия как се трактоват нещата, са едно към едно", смята доц. Николай Маринов.

И все пак - защо Варна?

"Тук влязоха руски пари, започнаха да се формират групировки, които овладяха голяма част от икономиката и тези групировки с времето се развиват и стават икономически фактор. Притеснителното е, че сме твърде близо до Русия", коментира доц. Маринов.

"Основният подход, по който Русия работи в Европа, е чрез агентура за влияние - намира хора, които са проруски настроени или просто влиятелни в медиите хора и отделя бюджети за тях", каза Тихомир Безлов - център за изследване на демокрацията.

"Извън очевидната шега с трите "В"-та, които идват от Варна, аз виждам силно сходство в моделите за мрежов маркетинг, с които през 90-те бяха създадени финансовите пирамиди отново тук. Те изкопираха това "ноу-хау" от руската пирамида. То разчита на силно чувство на общност, на принадлежност на хората", посочи Димитър Дачев - фотограф от Варна.

Възникването на популистките партии всъщност е симптом на разделеното общество. Общество в нужда да бъде чуто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова предлага Георги Свиленски да оглави групата на БСП в парламента
Нинова предлага Георги Свиленски да оглави групата на БСП в парламента
"Стремежът" на Йордан Камджалов с трето издание в двореца Врана
"Стремежът" на Йордан Камджалов с трето издание в двореца Врана