НОВИНИ

Земеделският министър разпореди пълен одит в Изпълнителната агенция за борба с градушките

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 14.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ.

Равносметката след три дни на бури и градушки - вижте в репортажа

Министър Тахов, заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб. Снощи пороен дъжд, придружен с градушка с големината на яйце, причини щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожи реколта от 4000 хектара в 8 населени места в общината.

"Овладени са всички проблеми с отводняването, прибирането на счупени клони и дървета в града. Утре продължаваме с чистенето. Смятам, че за два дни – събота и неделя, ако времето е така, ще успеем да се справим, да изчистим града и да го приведем във вида, в който трябва да бъде. В понеделник вероятно ще направим и пълния преглед на всички сгради, общински, за да видим каква е ситуацията с и да видим какво можем да изпратим към междуведомствената комисия за справяне с бедствия и аварии", посочи Галя Захариева – кмет на община Нова Загора.

За проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито. Той каза още, че е разпоредил документите за плащане на обезщетения и плащанията да бъдат придвижени бързо. От своя страна директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Валери Ценов заяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9000 ракети. За тяхното качество, той обяви, че отговарят на изискванията. След анализ е установено, че трябва да бъдат разкрити в цялата страна още около 24 ракетни площадки.

"Аз лично към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения в работата им, но по-скоро искам да надградим ефективността, а това става именно през отчитане на реалното състояние, което е", каза Георги Тахов, министър на земеделието.

"Последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите, е сребърен йодит. По специафикация той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна да внася в облака. Тази спецификация е гарантирана със сертификат", каза инж. Валери Ценов, директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джак Дрейпър елиминира шампиона в Щутгарт
Джак Дрейпър елиминира шампиона в Щутгарт
"Кариера и живот - защо в България": В НДК се провежда четвъртото издание на форума
"Кариера и живот - защо в България": В НДК се провежда четвъртото издание на форума