НОВИНИ

Русенският митрополит Наум: Само Господ може да каже кой е достоен за патриарх

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Теодор Стамболиев
15:15, 14.06.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Русенският митрополит Наум беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе" на церемония в зала "Св. Георги" на областната администрация в Русе. Негово Високопреосвещенство коментира предстоящия избор на български патриарх и това дали ще участва като кандидат в него:

"Всичко е в ръцете на Светия синод, в устава е записано, че Светия синод избира измежду всички архиереи, които имат необходимия стаж, като митрополити - 5 години и навършени 50 години от техния живот. Така че първо всичко е в Божиите ръце, след това всичко е в ръцете и химикалите на митрополитите, които на 20-и ще определят, целият Свети синод, в това число и аз, ще се постараем с Божията помощ, да определим трима, които да могат да заемат мястото и да бъдат достойни за мястото на дядо Неофит, а и на всички останали, прежде бивши патриарси - патриарх Кирил и покойния дядо Максим, на който аз бях 8 години главен секретар.

Само Господ може да каже кой е достоен. Всички са достойни, защото в книгата, която бяхме издали за блажено починалия наш предшественик дядо Софроний, в момента, в който патриарх Кирил обявяваше избора на дядо Софроний за Доростоло-Червенски, тогава митрополит - 1961 година, в словото си Негово Светейшество казва, че няма да се спира на качествата на избрания, защото неговите качества са проверени и са обмислени от Светия синод във времето на неговата архиерейска херотония. Всяка една архиерейска херотония е свързана с преценка на качествата на всеки един от нас, за когото е постъпило писмо, да бъде въздигнат в най-високата степен на епископско служение в църквата. Качествата на всеки един от нас са преценени от Светия синод, така че едва ли някой би могъл да бъде по-достоен от другия. Всички сме получили еднаква благодат при епископската си херотония и всеки един от нас е дал своята епископски клетви и всеки един от нас трябва да ги спазва, за да може тази стройна организация църквата да продължи да съществува и занапред", каза Русенският митрополит Наум.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жиру: Няма място за тревога, готови сме
Жиру: Няма място за тревога, готови сме
 Ботев Пловдив обяви вход свободен за две от своите контроли
Ботев Пловдив обяви вход свободен за две от своите контроли