НОВИНИ

Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:27, 14.06.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще спре огъня в Украйна, ако украинската армия се изтегли от четири области, вече завладени от руските сили.

В навечерието на мирната конференция за Украйна в Швейцария, на която Путин не е поканен, той очерта условия за мир напълно в противоречие с исканията на Украйна.

"Условията са много прости", заяви Путин и поиска изтегляне на украинската армия от цялата територия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в източна и южна Украйна.

"Веднага щом Киев обяви, че е готов за подобно решение, започна реално изтегляне на войските от тези области и също така се откаже официално от плановете за присъединяване към НАТО, ние от наша страна, незабавно, буквално в същата минута, ще наредим спиране на огъня и ще започнем преговори", каза Путин.

Руският президент акцентира, че действията на Москва ще бъдат мигновени и в същото време ще бъде гарантирано безпрепятствено и безопасно изтегляне на всички украински части.

Русия контролира почти една пета от украинската територия. Според Киев мир може да бъде постигнат само при пълно изтегляне на руските сили и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Путин определи и като "кражба" замразяването на руски активи и предупреди, че използването им няма да остане безнаказано.

Вчера лидерите на Г-7 решиха да отпуснат заем от 50 милиарда долара на Украйна, като за целта използват лихвите, които се генерират от замразените руски активи.

Руският президент предупреди, че противопоставянето между Москва и Запада се приближава "неприемливо близо до точка, от която връщане назад няма" и отново припомни, че страната му "притежава най-големият в света арсенал от ядрени оръжия".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър започва подготовка в първите дни на новата седмица
Хебър започва подготовка в първите дни на новата седмица
Германия очаква 1 млрд. приходи от Евро 2024
Германия очаква 1 млрд. приходи от Евро 2024