НОВИНИ

Москва не се нуждае от ядрено оръжие, за да победи Украйна, заяви Путин

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 07.06.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да постигне победа в Украйна, но не изключи промяна в руската ядрена доктрина.

Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че може да има ядрени опити, но засега няма необходимост.

Той заяви, че не вижда условия за такъв краен ход и призова да спрат разговорите по темата. Същевременно Путин не изключи промяна в руската ядрена доктрина, която определя условията за прибягване към атомния арсенал. Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че страната му може да провежда ядрени опити, но засега няма такава необходимост.

Владимир Путин обяви, че не се планира нова мобилизация заради инвазията в Украйна. Според него от началото на годината са се записали 160 хиляди доброволци. За същия период руските сили са превзели 47 населени места в Украйна и 880 квадратни километра територия. Русия си запазва правото да предостави на противниците на Запада далекобойно въоръжение, но такива доставки още няма, посочи Путин по повод разрешението за украински удари със западно оръжие на руска територия.

"Ядрената доктрина е жив инструмент. Ние внимателно следим случващото се по света и около нас и не изключваме промени в тази доктрина", заяви руският президент.

"Изхождам от това, че никога няма да се стигне до използване на ядрени оръжия. Нямаме нужда от тях".

"Дори не се налага да мислим в тази посока. И моля всеки дори да не споменава повече такива неща", каза Путин.

Редки публични прояви на двете предполагаеми дъщери на руския лидер Владимир Путин. Тази седмица Мария Воронцова и Катерина Тихонова се изказаха на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Те са родени съответно през 1985 и 1986-та година, както се твърди, в семейството на Владимир Путин и съпругата му Людмила, с която той се разведе през 2013-та.

Мария Воронцова е ендокринолог в изследователски център в Москва. Специализира в областта на нарушенията при растежа на децата. Тази сутрин тя се изказа преди руския лидер в рамките на сесия, посветена на технологиите и иновациите.

Катерина Тихонова се включи в четвъртък по видеовръзка в панел, посветен на бъдещето на руската икономика. Тя изтъкна ролята на отбранителния сектор за развитието на "технологичен суверенитет". Тихонова е специалист по механика, член на Научния съвет на Московския държавен университет и ръководи фонд в подкрепа на млади руски учени. Семейният живот на Владимир Путин е обкръжен от тайнственост. Той никога не е признавал публично,че Воронцова и Тихонова са негови дъщери.

Медийни публикации обаче свързват двете жени с държавния глава. През 2022-ра година американското министерство на финансите обяви санкции срещу Воронцова и Хитонова в качеството им на "дъщери на руския президент Владимир Путин".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов протест затвори движението по "Фритьоф Нансен" в София
Нов протест затвори движението по "Фритьоф Нансен" в София
Карлос Алкарас се класира за финала на "Ролан Гарос" след петсетов трилър срещу Яник Синер
Карлос Алкарас се класира за финала на "Ролан Гарос" след петсетов трилър срещу Яник Синер