НОВИНИ

Кой и защо убива коне в Етрополе?

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 14.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на брутални убийства на животни в Етрополе. Районната прокуратура започна разследване по конкретния казус, при който пет коня от порода "Каракачански" са били простреляни в с. Рибарица, община Етрополе от неизвестно лице. Животните са били на възраст 1,5 до 8 години и са били собственост на физически лица от селото.

"На 12-ти сутринта ми звънна телефонът преди да изляза на работа. Един приятел ми звънна, защото в местността, в която отглеждам конете имало умрял кон. И аз веднага тръгнах нагоре и като отидох там какво да видя? Намерихме ние и двата коня. Подадохме сигнал на 112. Оттам слязох, чаках полицията, качихме се и вместо един намерихме пет", разказа Стефан Димитров, който се е грижил за конете.

Той уточни, че общият брой на убитите коне е 7. Два от тях не са могли да открият. Това е третият подобен случай. Преди две години, само, че с ловна пушка, са били убити три коня. А през март-април тази година някой е отнел живота на два.

"Сега си беше клане. Ако не с арбалета, с ловната пушка. Той не е отишъл нещо да ги плаши. Той е отишъл да ги изтрепа", категоричен беше собственикът на убитите коне.

Той каза, че има предположение кой може да стои зад всичко това, но запази в мълчание името, за да не"ходи по съдилища напразно".

"Тук става въпрос за изключително вандалска проява, която е неприемлива и цялата община е потресена. Никой не го приема за нормално. Но според мен става въпрос за нещо насадено през годините. От една страна жалбоподатели са собствениците на конете, а от друга хора, в чиито дворове влизат конете", заяви Мариан Пешев от общински инспекторат Етрополе.

Допълни, че свободната паша на конете пречи на хората.

"Пролетно време те са в ниското, където има храна. Обикалят по домовете на хората, а лятно и есенно време са в гората, защото там е зелено и така се препитават".

Беше категоричен, че в случая със сигурност се касае за нещо подготвяно с дни.

Вижте повече в прякото включване на Михаил Диков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването "Трето полувреме" е готово да даде на зрителите на БНТ най-интересните моменти от Евро 2024 (ВИДЕО)
Предаването "Трето полувреме" е готово да даде на зрителите на БНТ най-интересните моменти от Евро 2024 (ВИДЕО)
Условията на Путин не са за мир, а за повече агресия, каза Йенс Столтенберг
Условията на Путин не са за мир, а за повече агресия, каза Йенс Столтенберг