НОВИНИ

България стартира квалификациите за Евробаскет 2025 през август

българия стартира квалификациите евробаскет 2025 август
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 05.07.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще играе в предквалификациите за Европейското първенство през 2025 година в Кипър, Латвия и Финландия.

С отпадането си от пресявките за Световния шампионат през 2023 година, състезателите на селекционера Росен Барчовски, ще се включат във втората фаза на евроквалификациите.

Първият етап от тези квалификации вече приключи с участието на 10 отбора, а напред се класираха Кипър (като съдомакин), Австрия, Швейцария, Румъния, Дания и Норвегия. Освен България, в предстоящия етап на квалификациите за Евробаскет 2025 ще участват и останалите пет състава, отпаднали от пресявките за Мондиал 2023 – Хърватия, Полша, Република Северна Македония, Португалия и Словакия.

В предквалификациите 12-те отбора ще бъдат разпределени в три групи по четири, като срещите ще се играят в края на август тази година, началото на ноември и края на февруари 2023 г.

Победителите в трите групи и Кипър, който се класира автоматично, ще продължат към същинските пресявки, където ще участват и отборите от втората фаза на световните квалификации в зона Европа.

Осемте тима, които не успеят да направят това в тази фаза, ще се присъединят към четирите отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните четири класирали се за квалификациите.

Финалната фаза от пресявките ще се състои през ноември 2023 г., февруари 2024 г., ноември 2024 г. и февруари 2025 г.

Общо 32 отбора, включително организаторите на Евробаскет 2025, ще бъдат разпределени в 8 групи от по 4 тима, а трите най-добри от всяка група ще се класират за шампионата. В групите, в които са домакините, напред ще продължат те, както и два от останалите най-добре класирали се състава.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно с колко ще се увеличат заплатите на полицаите
Все още не е ясно с колко ще се увеличат заплатите на полицаите
Даниел Лорер: ГЕРБ поставят под риск целия ресурс по Плана за възстановяване
Даниел Лорер: ГЕРБ поставят под риск целия ресурс по Плана за възстановяване