НОВИНИ

България в очакване на Ед Шийрън - ползи от милиони левове за икономиката ни

Кой е най-посещаваният концерт у нас досега? 

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
22:31, 21.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Грандиозно музикално събитие, с мащаб, който го превръща в най-голямото за последните години у нас, предстои да се проведе в София на 31 август.

4000 работници строят сцената за концерта на британската суперзвезда Ед Шийрън. 60 хиляди билета са продадени. Приходите за икономиката ни ще са в размер на милиони левове.

Възможно ли е София да намери място на световната карта за такива събития и кой досега е най-посещаваният концерт у нас?

34 години след като Лепа Брена кацна с вертолета на Тодор Живков за мегаконцерта си на Националния стадион британската суперзвезда Ед Шийрън готви по-скромно появяване, но по-грандиозно шоу. Сцената му ще е 360-градусова, а 80 тира вече разтоварват техниката.

"Всъщност това ще бъде най-голямото събитие, откакто има концертен живот в България, като се има предвид цялата продукция, която идва, броят хора, които ще бъдат настанени на стадиона", заяви Стефан Еленков, изпълнителен директор на промоутърска фирма.

За броя зрители на стадиона през далечната 1990 година се носят легенди - между 80 000 и 120 000 души. 19 години след това друга кралица - на поп музиката - Мадона, събра 55 000 души. Топ 3 на най-посещаваните събития се допълва от концерта на Слави Трифонов през 2015 година, за който под дъжда дойдоха 70 000 и от AC/DC.

"55 000 души. Бон Джоуви доста по-малко. Така че на този етап заради това, че сцената е поставена в средата на стадиона и се използват реално всички сектори за публиката, плюс тези на терен около сцената, правят този концерт най-големия", допълни Стефан Еленков.

Според икономисти това значи милиони приходи за местната икономика краткосрочна полза и имидж като дългосрочна.

"Трябва да разграничим събитие за 5 -10 000 души, които обикновено са от града, решили да посетят една конкретна локация и събитие за 50-60 000 души и нагоре, което автоматично значи, че има и туристически поток, включително чужденци, хора и от други градове, които са пристигнали. Посещения на града, нощувки, краткосрочно настаняване, по-голямо потребление в самия град", коментира Петър Ганев, Институт за пазарна икономика.

"Имахме едно изследване навремето покрай Spirit of Burgas и Пловдив - Европейска столица на културата, когато бяха изчислени сумите, които общините инвестират в такива проекти, че всеки един инвестиран лев се връща по десет след това в общината", заяви Стефан Еленков.

"Но по-големият ефект е имиджът, който една локация придобива за това, че е на световната карта, когато идва голям изпълнител", заяви Петър Ганев.

Той също има билет за 31 август. Елица Вачева от Русе обаче няма да гледа Ед Шийрън в София, а в Букурещ тази събота. Тя има туроператорска фирма и вече три автобуса с фенове ще пътуват до столицата на Румъния, която през последните години прави приходи от над 100 милиона евро от музикални фестивали. Букурещ ще е домакин на британския изпълнител за втори път. Световни звезди също през годините са избирали да се появят първо в Румъния, а не у нас.

"Самата система за продажба на билети беше блокирана, доста хора бяха уплашени, че няма да могат да си купят билети, а и доста хора не са могли, защото бързо свършиха местата, затова се ориентираха към Букурещ", коментира Елица Вачева, управител на туристическа агенция.

Може ли и София да посреща по-често събития с над 50 000 души.

"Догодина очакваме четири такива групи да дойдат в България, надявам се всичко да мине както трябва. За съжаление София не е от градовете, които обичат да инвестират в културно съдържание от такъв голям мащаб. На този етап не виждам причина София да стане като Букурещ, защото управлението на града не инвестира в такъв културен продукт, да се развива по този начин. Всичко засега се прави само с нашите собствени усилия на наш собствен гръб", каза още Стефан Еленков.

"В Букурещ има много хубав и интересен музикален живот и често ние от Русе се възползваме", коментира Елица Вачева, управител на туристическа агенция.

И още една разлика между София и Букурещ - най-скъпите билети у нас за Ед Шийрън са 300 лева, а в Букурещ 160 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обискираха дома на световноизвестния инфлуенсър Андрю Тейт
Обискираха дома на световноизвестния инфлуенсър Андрю Тейт