НОВИНИ

Как е действала престъпната схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове?

Кухи фирми, фалшив оборот и укрити данъци са само част от схемата

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:55, 21.08.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

ГДБОП и приходната агенция удариха организирана престъпна група, която е ощетила държавата с 11 милиона лева от 2021 година досега.

Кухи фирми, фалшив оборот и укрити данъци са само част от схемата. Част от спечеленото било инвестирано в имоти и коли.

При спецоперация на 9 август са претърсени 27 адреса в София, Монтана, Враца и Плевен.

Неутрализирана е престъпна група, свързана с данъчни измами в търговията със зърно и торове. Групата е действала от 2021 година, като е ощетила държавната хазна от невнесен корпоративен данък и ДДС. Задържани са 9 души.

От тях 3-ма са с мярка задържане под стража, един е с подписка, а двама с парична гаранция. Групата действала чрез набор от кухи фирми, регистрирани на малоимотни хора.

Престъпната група изградила верига от кухи фирми, допълнена от сложна схема за фиктивни търговски сделки със зърно и торове. Щетата за държавната хазна за последните три години - близо 12 милиона лева.

"Сложна схема, така е направена, че да се прикрият получателите. Създадена е възможност да се изкупува зърното без документи. И съответно да се продава продукцията без каквито и да било документи", заяви старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.

В групата имало човек, които търсел бедни хора, които били склонни срещу 500-1000 лева да регистрират фирма на свое име.

"Създават се фирми на най-ниско ниво, собственост на малоимотни граждани, с нисък социален статус, включително са установени собственици, които са граждани на държави извън Европейския съюз", допълни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

От приходната агенция установили, че фирмите нямали собствена земя, не наемали и под аренда, не получавали земеделски субсидии. Но пък вкарали в стокооборота над 90 милиона лева. Загубите от неплатен корпоративен данък са на стойност 9 милиона лева. А от ДДС 2 милиона лева.

"Групата се занимава с изкупуване и търговия на селскостопанска продукция, която се изкупува реално от производители, които ние не можем да установим, тъй като от тях не се издават документи. По този начин те си спестяват дължимия корпоративен данък и създават на търговците едно предимство, явяващо се опция да могат да намаляват цената на своята търговска дейност с част от размера на дължимия данък. Същевременно при работата си те създават мрежа от фирми, които правят документална обосновка на този стоков поток", добави Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Генерираните пари групата инвестирала в имоти и автомобили.

"За периода от година и половина, почти две години, едно от лицата е изтеглило от каса сумата от 57 милиона лева. Пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е било легално. Парите са били нареждани по сметките на фирми, контролирани от организираната престъпна група и още същият ден са били теглени на каса", каза още старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.

Шестима от деветимата задържани вече са привлечени под наказателна отговорност, сред тях и тарторът на групата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските волейболисти U17 завършиха подготовката си за световното първенство със загуба срещу Италия
Българските волейболисти U17 завършиха подготовката си за световното първенство със загуба срещу Италия
Маркета Вондроушова е претърпяла успешна операция на рамото
Маркета Вондроушова е претърпяла успешна операция на рамото