НОВИНИ

България в оранжевата COVID зона: Не се предвижда затягане на мерките

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:30, 16.08.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19. Това означава - повече от 100 заразени на 100 000 души, в момента те са 113.

14 области на страната все още са със заболеваемост под 100 на 100 000 души. Те на практика още са в зелената зона. Най-много заразени има в Бургас - 183 на 100 000 души. Следват Велико Търново със 148 и София-град със 144.

Затягане на мерките за момента не се предвижда, но здравното министерство ще иска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 август.

В Бургас 70% от леглата за лечение на коронавирус са заети. От днес отново е разкрито COVID отделението в общинската онкологична болница.

"В момента имаме готовност за 16 легла. Имаме колеги, които вече са на стендбай и достатъчно друг персонал, с който да върви целият работен процес. Вече сме приели първите пациенти, които са в средно тежко увредено състояние", заяви д-р Александър Бръчков - КОЦ-Бургас.

Въпреки че Бургаска област е с почти 200 заразени на 100 000 население затягане на мерките не се предвижда.

"На този етап не се налага свикване на кризисен щаб. Имаме готовност, ако това се наложи, да бъде свикан незабавно", каза Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

В София свободните легла за COVID пациенти са по-малко от 40. Натискът върху екипите на Спешна помощ се увеличава.

"41 миналата събота и неделя, сега са били 68. Не е лесно, но се справяме. Допълнителни смени. Благодарение на това, независимо, че е отпускарски сезон, имаме хора, които идват от други бригади примерно и помагат на тази, която е на смяна в момента", допълни д-р Емилия Топчийска от Центъра за спешна помощ-София.

Спешните екипи забелязват, че симптомите на Делта-варианта на коронавируса са по-различни.

"Зачестяват повече стомашно-чревните оплаквания и намалява симптомът загуба на обоняние", добави д-р Емилия Топчийска.

Засега малка част COVID пациентите, които посещават спешните екипи в София, имат нужда от болнично лечение. За момента в страната няма да се въвеждат мерките за оранжевата зона, заложени в Плана за справяне с епидемията. Възможно е те да бъдат ревизирани след широка дискусия.

"Мерките, които ще обсъдим, ще ги въведем в момента, в който има необходимост от тях и се доближим до заболеваемост 200 на 100 000 за 14 дни", уточни д-р Александър Златанов - служебен заместник-министър на здравеопазването.

При необходимост всяка област може да прецени дали да затегне мерките, обясни Златанов. Всички кметове в Бургаско трябва да следят и за спазването на противоепидемичните мерки.

"Апелирам към гражданите да спазват и съблюдават предписанията, за да може да има ограничение на разпространението на COVID", поясни областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

За седмица РЗИ, Агенцията по храните и полицията са направили над 1000 проверки за спазване на мерките в страната - резултатите:

"Малко под 100 наложени акта и много предписания", каза още служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Здравното министерство ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с 2 или 3 месеца. Новата учебна година може и да не започне присъствено за всички ученици. Най-вероятно те отново ще редуват по график реалната и виртуалната класна стая.

Репортери: Альоша Шаламанов, Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ посланикът на Афганистан у нас: Бежанският поток към България ще се засили
Специално за БНТ посланикът на Афганистан у нас: Бежанският поток към България ще се засили
Кои са талибаните и как започна всичко?
Кои са талибаните и как започна всичко?