НОВИНИ

България загуби от Полша в първия мач от втората седмица на Лигата на нациите

Най-резултатен от българия отбор и в мача бе диагоналът Димитър Димитров, реализирал 18 точки.

джанлоренцо бленджини обяви състава българия втория турнир лига нациите фукуока
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 04.06.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на България загуби от световния и европейски шампион Полша с 1:3 (25:21, 21:25, 19:25, 18:25) в първия мач от втората седмица на Лигата на нациите във Фукуока, Япония. Мачът продължи около час и 45 минути, като тимът на Джанлоренцо Бленджини започна отлично в първия гейм, но постепенно отстъпи на опитния тим на Полша, който е сред фаворитите на Олимпийските игри в Париж през лятото.

България започна в състав Симеон Николов, Димитър Димитров, Алекс Грозданов, Илия Петков, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров и либеро Мартин Божилов. По-късно в игра се появиха още Самуил Вълчинов, Борис Начев, Светослав Станков Владимир Гърков, Денис Карягин и Георги Петров.

Отборът на Бленджини започна мача с пасив от две точки в първите разигравания, но изравни още при 3:3, като сме това мачът се движеше точка за точка до 10:10. Родният тим дръпна за първи път в резултата при 15:12, което предизвика прекъсване от страна на треньора на съперника Никола Гърбич. Тимът допусна изравняване, но отново направи аванс при 21:18 след грешки на съперника и Бартош Курек, което доведе до ново прекъсване за поляците. При 24:20 Георги Татаров сбърка от сервис, но след това Алекс Грозданов направи блок аут с мощна атака, с което затворихме първата част с 25:21. Силни изяви имаше младият ни разпределител Симеон Николов, който реализира 4 точки в първия гейм.

Втората част започна с по-активна игра на Полша, като в момента, в който авансът на противника стигна до 8:4, Бленджини поиска прекъсване, за да промени нещо на тима. Това стана и след няколко добри изяви на Симеон Николов, Димитър Димитров и Георги Татаров резултатът бе изравнен при 13:13. Българите дори поведоха с 16:15, но допуснаха някои грешки, а и ключово съдийско решение бе в ущърб на тима, което доведе до 21:18 за световния шампион. Тимът на Блендижи направи две поредни точки, но след това загуби частта с 21:25.

Третият гейм също започна с предимство на тима на Полша, който започна да играе предимно през центъра и поведе с 10:4. България сведе разликата до две точки при 16:18. След това обаче последваха няколко грешки, неумение да се спасяват по-лесни топки в защита, което доведе до загуба на гейма с 19:25.

Последната част стартира лошо за тима на България, който бързо допусна да изостава в резултата с 2:9, което на практика почти обрече мача срещу световния шампион.

В този момент Бленджини не се поколеба да пусне на паркета младите Начев и Гърков, които да усетят атмосферата в мача срещу тима, който е на първо място в световната ранглиста. Във временното класиране България е на 14-о място от 16 отбора с една победа и четири загуби до момента.

Най-резултатен от българия отбор и в мача бе диагоналът Димитър Димитров, реализирал 18 точки. Георги Татаров остава с 9, а Симеон Николов, Алекс Грозданов и Илия Петков добавиха по 9. За Полша водещ реализатор бе Томаш Форнал с 14 точки.

Следващият мач на тима ни е в четвъртък сутринта срещу отбора на Германия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липса на кворум провали заседание на ВСС, посветено на доклад за Нотариуса
Липса на кворум провали заседание на ВСС, посветено на доклад за Нотариуса
Отнемат титлата "Мис България 2023" от Елизабет Кравец
Отнемат титлата "Мис България 2023" от Елизабет Кравец