НОВИНИ

Българска компания разработва лечение срещу коронавирус

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:42, 10.03.2020
6473
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Разработена молекула от българските учени би могла да се използва при разработването на хапче, което да лекува заболели от COVID-19. От компанията завиха, че са нужни най-малко две години, за да стигне хапчето до пациентите.

Димитър Димитров е основател на частна компания за научноизследователска работа. Българската компания се занимава от 4 години основно с откриване на лекарствени молекули. В екипа участват 20 учени.

През последните няколко месеца компанията е разработвала молекула насочена срещу болести свързанни с имунната системата. След появата на COVID-19 екипът прави биологичен тест в световни лаборатории, които показват, че от молекулата може да се направи лекарство, което да лекува болни от коронавирус.

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Може би лечението е в ръцете ви? Надявам се да е в ръцете ми. Това показват данните. Това е лекарство, което лекува. Малка молекула, която да лекува постфактум дори. Не превантивно. Ваксината е доста по-голяма молекула.

За целта обаче, молекулата трябва да се дооптимизира. Нужно е финансиране, за да се премине предклиничната фаза. Обикновено всички процедури отнемат между 4 и 8 години докато ново лекарство стигне до крайния пациент, а цената е около 200 милиона евро.

Българските учени се надяват да намерят финансиране и съдействие от институциите, за да може сроковете да се съкратят поне два пъти.

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Нашата цел е да бъде във вид на хапче. Така че лесно много лесно да се възприема. Реално ние атакуваме проблема там където възниква, а не биологичния процес със симптоматиката.

Учените обещават патентът да остане български.

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Може би е твърде рано, но скъпо ли ще бъде това лекарство? Това се определя от това каква група от хора го приемат. Това нещо е разпространено по света, така че би трябвало да струва доста по-нормални пари в случая ще генерира и достатъчно печалба.

- БНТ: Оправдани ли са страховете от COVID-19 по целия свят?

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Тук мога да дам собственото си мнение. Малко преекспонирано чисто статистически ако трябва да се погледне. Не би трябвало да има голямо притеснение. Голямото притеснение идва от това, че все още няма конкретен лек. Оттам идва големия медиен шум. Там някъде е отговорът на въпроса.

Все още не ясно кога биха започнали тестовете на бъдещето лекарство срещу коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предпразни мерки срещу коронавируса у нас
Предпразни мерки срещу коронавируса у нас
Турция няма да спира мигранти, очаква ново споразумение с ЕС
Турция няма да спира мигранти, очаква ново споразумение с ЕС