НОВИНИ

Напрежение заради забраната за културни мероприятия

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:28, 10.03.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Забраната за провеждане на културни мероприятия заради коронавируса у нас най-вероятно ще отпадне. Очаква се утре мерките да бъдат обсъдени по-прецизно. До забраната се стигна заради комбинацията от грип Тип Б и коронавируса, и евентуално разпространение на заразата.

В Пловдив и трите киносалона, които не са в молове, са затворени. Киното в Благоевград обаче работи, макар в последните дни посетителите да са намалели драстично. Едва десетина зрители имаше на една от обедните прожекции днес.

Ангел Ризов, собственик на киното в Благоевград: След всяка прожекция се дезинфекцират залите, плюс тоалетните, плюс фоайетата с допълнителни дезинфектанти, различни от тези, с които стандартно се мият, на спиртна основа.

В градовете, където няма коронавирус, театрите и кината да работят, но билетите да се продават през едно място. Такава идея се чу днес в Министерския съвет.

Бойко Борисов, министър-председател: Банов, събираш ги и казваш, не аз, аз искам да има театри и затова толкова дотирам, щото чух вчера една глупост, че сме спрели театрите да не плащаме дотация. Ние плащаме десетки милиони дотации за 50 или 100 хиляди или за 200 за няколко дена, това ли е целта според мен.

Заради мярката за затваряне на театри и кина вчера от Асоциацията на българските киносалони поискаха оставката на културния министър. Днес обаче проведоха среща с него, която определиха като ползотворна.

Божидар Илиев, председател на Сдружение "Асоциация на българските киносалони": Беше редно да се направи някакъв алгоритъм предварително, за да не се създават такива грандиозни сривове в киномрежата, защото в момента на практика започна ефективно отменяне на премиерни заглавия, което и за кината и на зрителите за кината е крайно недобро.

Министърът на културата увери представители на киносалоните, че мерките може да се смекчат, но при спазването на препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация.

Заради забраната тази вечер актьорите в столичния театър "Възраждане" играха без публика. Зрителите обаче можеха да гледат постановката "Вуйчо Ваньо" във Фейсбук и Инстаграм.

Роберт Янакиев, директор на театър "Възраждане": Правим го за тези, на които се надяваме, че липсваме в тези дни.

Отменя се и "София Филм Фест", който трябваше да започне на 12 март. Организаторите увериха, че фестивалът ще бъде изключителен, но "когато му дойде времето".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция няма да спира мигранти, очаква ново споразумение с ЕС
Турция няма да спира мигранти, очаква ново споразумение с ЕС
Габрово затяга мерките срещу разпространението на коронавирус (ОБОБЩЕНИЕ)
Габрово затяга мерките срещу разпространението на коронавирус (ОБОБЩЕНИЕ)