НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 16-годишно момиче с детска церебрална парализа

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 10.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Българската Коледа

Вече четири години "Българската Коледа" помага на едно усмихнато момиче от Русе да се движи самостоятелно.

С парите, дарени от кампанията, 16-годишната София Йорданова всеки месец ходи на рехабилитация. И е благодарна на хората с добри сърца, които се включват в "Българската Коледа", защото с тяхна помощ всеки ден тя прави още една крачка напред.

Диагнозата на София е детска церебрална парализа. Вече е претърпяла 10 операции на краката. Вкъщи се придвижва с помощта на канадки - не може без тях. Не може също и без баща си и баба си, както и без усмивката си.

"Винаги има трудности, но никога не се отказвам. Благодарение на баща ми, разбира се. И на баба ми също. Те много ми помагат", казва София.

София учи "моден дизайн" в Професионална гимназия по облекло в Русе. Обича да рисува. Обича и училището, и приятелите си там. В момента обаче, като всички останали, учи онлайн пред компютъра вкъщи.

"От една гледна точка в училище е по-добре, защото, когато виждаш учителя, можеш да възприемеш по-добре материала. Но от друга гледна точка е по-добре вкъщи, защото ние през зимата срещаме по-големи трудности, когато е студено, като в момента, и вали сняг, ходим с такси, а по принцип имаме акумулаторна количка и през лятото ходим с нея", разказва момичето.

За да не е прикована цял живот в количката, София ходи на рехабилитация, средствата осигурява "Българската Коледа".

"Много добре ми се отразява рехабилитацията, главно на мускулатурата, защото се чувствам по-раздвижена. Тази подкрепа според мен е много голяма, рехабилитацията е много важна за мен и за всеки, който има този проблем", допълва София.

Преди да се разделим тя ни споделя една от мечтите си: "Когато порасна и когато завърша училище, искам да си отворя едно малко ателие".

Изпраща ни с усмивка. И с пожеланието Коледа да донесе на всички здраве и повече разбирателство между хората.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в жилищен блок в Казанлък
Пожар в жилищен блок в Казанлък
Президентът и френският посланик обсъдиха задълбочаване на партньорството между двете страни
Президентът и френският посланик обсъдиха задълбочаване на партньорството между двете страни