НАСА избра астронавтите за мисиите до Луната

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:49, 10.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

НАСА представи астронавтите, избрани за мисиите до Луната. Те са 18, а двама от тях - мъж и жена - ще са първите, които ще стъпят на лунната повърхност през 2024 г., според плановете на американската космическа агенция.

Имената им съобщи вицепрезидентът Майк Пенс, като ги нарече "героите на бъдещето".

Някои от избраниците да направят следващата голяма крачка за човечеството в Космоса вече познаваме добре: Кристина Кох - жената с най-дълъг престой в Космоса; Стефани Уилсън - летяла три пъти със совалка; Виктор Гловър - достигнал Международната космическа станция на борда на капсулата Драгън на Спейс Екс; Кейт Рубинс - която и в момента е на борда на орбиталната станция на третата си мисия.

Деветима са ветерани, останалите - новаци. Но всички са от т.нар. от директора на НАСА "поколение Артемис".

Джим Брайдънстайн, директор на НАСА: Целта ни е трайно присъствие на Луната. Да се научим как да живеем и да работим в друг свят, за да можем в крайна сметка да пренесем цялото това познание на Марс.

Програмата на НАСА, наречена на древногръцката богиня на лова Артемида, чиито символ е Луната, цели не просто стъпване на земния спътник, а заселване и построяване на лунна база. Началото ще е полет през 2024 г., когато мъж и жена ще бъдат изпратени на южния полюс на Луната.

Ще последват още полети с кораба "Орион" и с мегаракетата SLS, разработвана в продължение на десетилетия, чиито изпитания достигнаха решаващ етап.

А крайната цел е използването на лунната база за полет до Марс. Програмата "Артемис" беше стартирана с решение на президента Тръмп. Първоначално изпращането на хора беше планирано за 2028 г., но плановете се ускориха заради китайските лунни амбиции.

Последният човек, крачил върху лунната повърхност е Юджийн Сърнън, с мисията "Аполо 17" през 1972 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът и френският посланик обсъдиха задълбочаване на партньорството между двете страни
Президентът и френският посланик обсъдиха задълбочаване на партньорството между двете страни
Има сделка за бюджета на ЕС
Има сделка за бюджета на ЕС