НОВИНИ

"Българската Коледа": Шанс за 11-годишния Илия от Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 19.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Българската Коледа" тепърва предстои. Инициативата помага и на 11-годишния Илия от Благоевград. Момчето се нуждае от специално хормонално лечение, за да расте. Благодарение на помощта на "Българската Коледа" Илия расте като щастливо и игриво дете.

"Илийката вече е на 11 години и 9 месеца. Когато беше на 2 години и 4 месеца ни хоспитализираха в болницата в Педиатрията в София и там се установи, че детето страда от синдрома на Корнелия де Ланги и е налице също при него дефицит на растежен хормон", разказва Янка Пандева, майка на Илия.

Заради заболяването Илия се нуждае от медикаментозна терапия с инжекции генотропин, които Здравната каса не покрива. Сумата е непосилна за семейството, затова се обръщат за помощ към "Българската Коледа".

"И от 2013 г. до настоящия момент винаги ни е оказвана такава помощ. Благодарение на това лечение, което му прилагаме, детето порасна с 49 см и наддаде 40 килограма, а без лечението Илия би бил обречен да остане нисък, т.е. развитието му, както психически, така и физически, да не бъде така, както трябва", обяснява майката.

Илия вече е изпратил писмото си до Дядо Коледа. Тази година написал цели три страници до белобрадия старец. Мечтае да стане полицай, затова освен здраве за Коледа си пожелал и тези неща:

"Истински пистолет с патрони и обувки, суитшър и пантофи", пожелава си за Коледа Илия.

"Илия за мен е моята пътеводна светлина. Без него животът ми не знам как би протекъл. Той наистина е едно чудо, което се случи в моя живот, най-голямата ми радост", споделя Янка Пандева, майка на Илия.

Илия и неговата майка са благодарни на хилядите хора с добри сърца, които чрез Българската Коледа помагат на тях и много други деца да растат щастливи и пълноценни.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата седмица започва с код жълто за силен вятър, сняг и виелици
Новата седмица започва с код жълто за силен вятър, сняг и виелици
Десетки домакинства във Велико Търново са без ток заради пожар в трафопост
Десетки домакинства във Велико Търново са без ток заради пожар в трафопост