Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Български предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев

от БНТ
12:50, 30.09.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
български предприятия получават газ директно азербайджан обсъдиха радев алиев
Слушай новината

Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании. Това са обсъдили президентът Румен Радев и азербайджанският му колега Илхам Алиев на среща в София.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират допълнителните количества газ, за които Азербайджан се договори с Европейската комисия по-рано тази година.

"Искам със задоволство да споделя факта, че активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години издигна нашите отношения до ниво на стратегическо партньорство. Азербайджан е желан, приоритетен и надежден партньор.", изтъкна Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в експлоатация утре, дава стратегическо измерение на сътрудничеството между двете държави.

"Тя е важна не само за нашата страна, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа. Това променя решително енергийната карта на Европа. Надхвърля далеч измеренията на един инфраструктурен обект, защото е катализатор на разгръщането на потенциала на икономическото сътрудничество в нашия регион. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат от поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и искам да му благодаря, че си удържа на думата.", заяви Радев.

Предложението за транзит на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тема и на утрешните разговори на високо ниво с останалите лидери, които пристигат в София за откриването на интерконектора. Сред тях са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

"Днес обсъдихме доставките на допълнителни количества и обеми. Може да прецените важността да ускорим доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път.", изтъкна Алиев.

Илхам Алиев е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев. Той беше посрещнат от българския държавен глава с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, по време на която националният химн на България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава.

Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Тази година се навършват три десетилетия от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Лечева награди медалисти от световни и европейски първенства
Министър Лечева награди медалисти от световни и европейски първенства
Нови четири български победи на европейското по бокс за юноши и девойки в Италия
Нови четири български победи на европейското по бокс за юноши и девойки в Италия