НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция: Днес се очакват финалните решения за пускането в експлоатация

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:51, 30.09.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
живо премиерът инспектира строежа газовия интерконектор комотини
Слушай новината

След 13 години очакване, България е на път да се сдобие с нова газова връзка с Гърция. Проектът е готов, днес се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да приеме последните три решения, с които газовата тръба може да стартира търговска експлоатация от 1 октомври.

През какви перипетии премина изграждането на интерконектора и колко газ държавата може да пренесе през него, разказа пред Цветелина Катанска един от изпълнителните директори на компанията оператор Теодора Георгиева.

България остана без газ в началото на 2009 година след като Русия спря доставките на синьо гориво през Украйна. Тогава това беше единственият път за доставка на природен газ към страната ни - така започва историята на новия интерконектор между България и Гърция.

"Проектът е геополитически, което автоматично означава, че е изложен на доста рискове. Аз се присъединих към екипа през 2015, когато все още нямаше осигурено финансиране. Така че в онзи момент, на този проект, никой не вярваше, че ще се случи", разказва Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

Още през 2019 г. интерконекторът е обявен за проект от национално значение. Следващата година България сключва споразумение с Гърция за изграждане на тръбата.

През 2011 г. е регистрирана компанията оператор. През 2015 г. е приета пътна карта на проекта, две години по-късно тръбата има разрешение за строеж в България, а след още две и в Гърция. Едва през 2019 г. е осигурено финансиране на проекта и е направена първа копка.

"Пътят беше наистина, бих казала, трънлив. До 2018 г. ние не разполагахме с нищо. Минахме през ЕК, през одобрение за въпросните грантове и дългосрочен заем от 25 години. И чак 2019 г. подписахме ключовите споразумения, които направиха възможно да се активира строителството като по пътя имахме и други пречки - всички поръчки бяха направени по Закона за обществените поръчки, имахме спирания от поне година и половина от участници в търга, които не бяха в състояние да изпълнят този проект, но го спираха", смята Георгиева.

Газовата връзка е дълга 182 километра, капацитетът ѝ е 3 млрд. кубични метра годишно, а цената й над 240 млн. евро. Бюджетът на компанията е позволи да бъде избрана гръцка компания за строител.

"Не бих казала, че сме много доволни от представянето и организацията на самия гръцки строител, но наистина сме на финалната права. От друга страна трябва да е ясно, че говорим за проект, който е доста предизвикателен - има доста сериозен терен планински, има доста пресичания. Пресичането на Студен кладенец е третото в Европа по отношение на инженерно предизвикателство. Без тези пресичания, въобще нямаше да стигнем до тук", казва Теодора Георгиева.

Именно на гръцката връзка се възлагат големи надежди за диверсификация на енергийните източници у нас.

"Този проект, именно, ще ни направи независими. И особено, когато имаме война в Украйна, неговата стойност доста сериозно се увеличава. С наличието на тази енергийна свързаност, България се позиционира като сериозен фактор, защото чрез нея може да пренасяме 3 млрд. куб. метра газ от различни източници, колкото е капацитета на потреблението ни", убедена е Теодора Георгиева.

БНТ ще излъчи на живо церемонията по въвеждане в експлоатация на газовата връзка Гърция - България

Интересен казус представлява държавната компания "Булгаргаз". Според правилата на Европейския съюз тя не може да резервира повече от определен процент от тръбата.

"Според регулациите имаме ограничения с "Булгаргаз", във връзка с доминантно положение на пазара. Те са около 40% от капацитета от газопровода. Разбира се, при липса на друг дългосрочен интерес, е въпрос на някакво разбиране и разрешително от Европейския съюз. Но да - има такова ограничение. Азерският газ, доколкото знаем, е на изключително ниски цени в сравнение с тези на пазара. Отделно, наличието на различни източници предопределя намаляване на цена и конкуренция, която България досега не е имала.

- От около година и половина се съобщава, че ще тръгне газовата връзка, сега наистина ли ще се случи?

- Категорично тръгва от първи октомври. Според мен имаше някакво подценяване на това колко е нелек пътят на узаконяване на даден обект. ", допълва Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектът за паметник на легендата Георги Аспарухов - Гунди е завършен
Проектът за паметник на легендата Георги Аспарухов - Гунди е завършен
Отворени ли са все още вратите на Реал Мадрид за Мбапе?
Отворени ли са все още вратите на Реал Мадрид за Мбапе?