НОВИНИ

Български ученици спечелиха медали на евротурнир по текбол

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:04, 21.10.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Успех за България в нов вид спорт. Ученици спечелиха бронзови медали на първия европейски турнир по Текбол. Този спорт много прилича на футбол, но не се играе на стадион, а на маса и както на тревата играта с ръце е забранена.

Галена, Румяна, Валери и Райко от столичното 113 училище представиха България на първия еврпейски трунир по Текбол. Започнали да тренират само две седмици преди състезанието.

"Стараехме се да играем по един два часа всеки божи ден в салона. Вярвахме в себе си, подкрепяхме се един друг, треньорите ни подрепяха и успяхме", разказа Галена Милева - 10 клас.

"За толкова малко време тренировки ние станахме трети неочаквано", посочи Валери Цветанов - 11 клас.

Футболните тренировки са помогнали на състезателите.

"Трябва да имаш качествата на футболист за да можеш да владееш топката. Текболът изглежда отстрани, че е много лесен спорт, но всъщност е много трудно. Защото има едни движения за вдигане на крака нависоко и са доста трудни", сподели Валери Цветанов - 11 клас.

В турнира, чиято основна задача е популяризиране на текбола, участваха отбори от Гърция, Дания, Италия Нидрерландия и Хърватия.

"Шампиони без загуба станаха "Лацио" и на второ място "Хаск Младост" от Хърватия, които бяха може би с една класа над нашите. Бяхме наградени лично от генералния мениджър на "Олимпиакос" и беше едно изключително преживяване, както за нас, така и за учениците", посочи Филип Филипов - учител по физическо възпитание в 113. СУ "Сава Филаретов".

Българският отбор носи името на сдружение "Левски - Спорт за всички", което е осигурило масата за тренировки и е финансирало участието в турнира. Догодина учениците ще се състезават на евротурнир по текбол в Рим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сърбия: Джокович няма защитава трофея в Париж, връща се на корта догодина
В Сърбия: Джокович няма защитава трофея в Париж, връща се на корта догодина
Спортни новини 21.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 21.10.2024 г., 20:50 ч.