НОВИНИ

Надежда в село Пустец: Наши лекари прегледаха стотици от българското малцинство в Албания

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 21.10.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Голям екип от български лекари под ръководството на проф. д-р. Иво Петров в продължение на три дни прегледаха безвъзмездно стотици в албанското село Пустец. За срещата с медиците ни пристигнаха местни хора от целия района на Мала Преспа.

Тази историко-географска област е известна с това, че много от жителите ѝ се самоопределят като българи. Инициативата е на фондация "Българска памет", подкрепена е от българското правителство и от албанската страна. Скъпата медицинска техника и лекарите, специалисти в областта на кардиологията, вътрешните болести, офталмологията и УНГ, пристигнаха с български военен самолет "Спартан".

В продължение на три дни надеждата събра много хора, без значение от етническа им принадлежност, пред кабинетите на медицинския център в красивото, но бедно албанско село Пустец. Всички искаха да бъдат прегледани от българските лекари. Пак надеждата кара местните да вярват, че инициативата на фондация "Българска памет" ще се случва всяка година.

"Профилактичните прегледи започнаха миналата година, защото видях, че местните хора имат нужда от това. Като видяха колко успешно беше миналата година, местната власт поиска още повече специалисти. Затова доведохме. Отново сме под ръководството на проф. Иво Петров, за което много му благодаря, включи се и университетската клиника "Св. Иван Рилски", включи се и един частен медицински център. Много сме горди от тази заедност. Човек трябва да е абсолютно сигурен, че са безкористни целите ни, за да се появи заедността и да се усети семейственост, усещане за принадлежност и рабата за кауза, която е впечатляваща. Ако има нужда за подкрепа за нашите братя и сестри, ние отиваме и помагаме", каза Д-р Милен Врабевски - председател на фондация "Българска памет".

Кардиологът проф. Иво Петров преглеждаше пациенти рамо до рамо с дъщеря си, която също е медик.

"Явно това начинание се подкрепя и от албанските власти, а не само от нашето посолство, което свърши невероятна работа - и като организация, и като популяризация на това важно събитие за хората от региона. А регионът е отдалечен и води до това, че населението не е добре обслужено от здравеопазна гледна точка. Така че хората разчитат. Имам едно известно чувство на вина, защото ние, българите, толкова време - десетилетия, столетия сме ги изоставили тези хора. От 1912 година България не е обръщала никакво внимание на тези хора, които са част от българската нация", коментира проф. Петров.

"Много е топло усещането, като пълен работен ден без почивка е. Много са доволни хората, защото се опитваме да им помогнем, защото се съгласува терапия. Гледа се сърцето с ехокардиография, коремът се гледа, ако има нужда, очен лекар, УНГ. И хората са наистина много благодарни", каза д-р Глория Адам.

"Имам четири деца, но всички са по държавите. Сама съм! И на лекар ходя сама, що да правя", споделя една от пациентките.

След толкова много прегледи в Пустец, местните се надяват, че българските лекари ще се върнат отново, а това е надежда.

Репортер: Йордан Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на НАСА в България: Бил Нелсън изнесе лекция пред студенти в Софийския университет
Шефът на НАСА в България: Бил Нелсън изнесе лекция пред студенти в Софийския университет
Неуспешно начало за България на световното първенство по борба до 23 г. в Тирана
Неуспешно начало за България на световното първенство по борба до 23 г. в Тирана