НОВИНИ

Българските баскетболни национали ще участват в предварителните олимпийски квалификации за Париж 2024

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:35, 18.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
българските баскетболни национали участват предварителните олимпийски квалификации париж 2024
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще получи шанс да се бори за участие на Летните олимпийски игри в Париж през 2024-а година, обявиха от БФ Баскетбол.

"Лъвовете" на Росен Барчовски получиха място в предквалификационния турнир, организиран от ФИБА Европа, който ще излъчи два отбора, които ще имат възможността да се включат в същинските квалификации за Париж 2024 в началото на следващата година.

Участието на България в тази надпревара стана възможно, след като бордът на ФИБА обяви, че отборът на Русия няма да получи право да се бори за квота френската столица като част от продължаващите мерки срещу страната заради войната в Украйна.

Това дава шанс на Александър Везенков и компания да се включат в предварителните олимпийски квалификации, които ще се проведат в периода 12-20 август, а жребият за тях ще бъде изтеглен на 1 май.

Съперници българите в тази надпревара ще бъдат отборите на Турция, Швеция, Унгария, Исландия, Белгия, Израел, Босна и Херцеговина, Украйна, Естония, Чехия, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия и Хърватия.

Ако националният отбор на България се класира на едно от първите две места във въпросния турнир, то те ще получат право да продължат към следващата фаза - същинските квалификации за Париж 2024. Те ще се проведат в началото на следващата година и ще определят последните четири отбора, които ще заслужат квоти за баскетболния турнир на Олимпиадата във френската столица.

Единственият засега сигурен участник за олимпийската надпревара е тимът на Франция, който се класира автоматично като домакин. Нови седем отбора пък ще заслужат квоти след края на Световното първенство по баскетбол за мъже през това лято в Индонезия, Япония и Филипините.

За последно български национален отбор по баскетбол за мъже е участвал на Олимпийски игри преди повече от половин век - през 1968-а година в Мексико.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина радиожурналистката Донка Стамболийска
Почина радиожурналистката Донка Стамболийска
Митничари иззеха 100 000 къса контрабандни цигари на граничен пункт "Лесово"
Митничари иззеха 100 000 къса контрабандни цигари на граничен пункт "Лесово"