НОВИНИ

Българските евродепутати с призив за повече информация за ваксините в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:09, 10.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Признание за грешки на Брюксел при осигуряването на ваксини за европейските държави. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете забавяне в одобряването на ваксините и подценяване на масовото производство. Но защити колективното поръчване на ваксини. В дебата участваха и български евродепутати.

17 милиона са ваксинираните до сега европейци, а 26 милиона дози са доставени в страните, отчете фон дер Лайен. Тя призна грешки, но и защити политиката на Брюксел.

"Закъсняхме с издаването на разрешение, бяхме твърде оптимистично настроени по отношение на масовото производство на ваксини и може би бяхме твърде сигурни, че поръчаните дози ще бъдат доставени навреме. Трябва да си зададем въпроса защо се случи това и какви са поуките за нас. Но все още съм дълбоко убедена, че беше правилно решение всички държави от ЕС да поръчаме заедно ваксините и да ги разпределим солидарно", заяви Урсула фон дер Лайен.

4 часа продължиха дебатите в Европарламента с множество въпроси и призиви към Комисията.

"Защо ваксините, които се произвеждат в Европа не остават тук и има ли пропуск в договорите? Има нужда от ясни отговори и прозрачност", призова Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС, "Обнови Европа".

"Призовавам комисията да започне общоевропейска кампания срещу дезинформацията и активно да се намесва, когато националните власти се провалят в набавянето на ваксини за хората", заяви Радан Кънев - евродепутат от ДСБ/EНП.

"Моят призив към комисията е да подпомогне страните-членки във ваксинационните кампании и по регионите", каза Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

"По какъв начин ще бъдат подпомогнати, насърчени или санкционирани държави-членки, които значително изостават със скоростта на ваксиниране?", попита Петър Витанов - евродепутат от БСП/Алианс на социалистите и демократите.

Еврокомисията обеща създаването на контактна група с парламента, която да следи процеса на ваксиниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реплики между БСП и ГЕРБ на тема образование
Остри реплики между БСП и ГЕРБ на тема образование
Протест срещу мерките в Гърция, френски кмет отвори музеите
Протест срещу мерките в Гърция, френски кмет отвори музеите