НОВИНИ

Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:12, 14.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

В Генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран денонощен кризисен щаб за оказване на съдействие на засегнати от пожарите на Хаваите български граждани. Това съобщиха за БНТ от Министерството на външните работи. Генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов поддържа постоянна връзка с местните власти и институции, както и с Червения кръст. По негова информация шестимата български студенти, които са на бригада там, са добре.

За БНТ генералният ни консул разказа, че обстановката на остров Мауи се нормализира, но комуникационните системи като телефони и интернет връзки все още не са активни. Затова и информацията за шестимата наши студенти, които огнената стихия завари на Мауи до момента идва единствено чрез бащата на едното от момчетата.

"Те на няколко дена се качват на покрива на хотела, в който работят, за да имат буквално възможността да пуснат текстово съобщение на свои близки. Те нямат желание да се връщат в България, което изключва възможността да бъдат евакуирани. Разбира се, ако променят своето мнение, ние ще им съдействаме максимално с каквото можем", обясни Бойко Христов - генерален консул в Лос Анджелис.

По информация на консулството ни шестимата са част от група от 39 наши студенти, които са на бригада на Хаваите. Всички са добре. Дипломатическата ни мисия е в постоянна 24-часова връзка с местните власти и с Червения кръст.

Огненото бедствие в Мауи: Жителите на острова обвиняват властите в бездействие

Към момента няма данни за наши сънародници, които се нуждаят от помощ. Генералният ни консул е бил в постоянна връзка с четирима българи, които живят в Ел Ей и са били на почивка на Мауи.

"Аз им изпратих цялата необходима и полезна информация, с която разполагам, за да могат те да се прикрият и след това да се евакуират към летището", каза Христов.

Въпреки огромното струпване на хора на летището, те са напуснали острова и вече са в Лос Анджелис.

Общият брой на евакуираните туристи след началото на пожарите на Хаваите надвишава 40 000 .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Толкова близо, толкова далеч
Толкова близо, толкова далеч
Дълг от 2000 лв. е вероятният мотив за жестокото убийство в София
Дълг от 2000 лв. е вероятният мотив за жестокото убийство в София