НОВИНИ

Близо 100 са вече загиналите в пожарите на хавайския остров Мауи

Емилия Запартова
от Емилия Запартова , Източник: хава
19:24, 14.08.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи вече са 96. Стотици са в неизвестност. Оцелелите се борят с последствията от бедствието. Губернаторът на щата Хавай отново обеща да разследва действията за справяне с пожара, както и системите за спешно известяване.

Около 150 хавайски богомолци се събраха в кафене в град Кахулуи, повечето от тях са евакуирани от изпепелената Лахайна. Уповават се на Бог и на самите себе си като повечето оцелели от огнения ад.

Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре

Екипи от пожарникари и хеликоптери все още се борят с отделни огнища близо до град Кула, източно от Лахайна. Някои медии наричат някогашната хавайска кралска столица крематориум.

Едва 3% от развалините са претърсени и опасенията са, че броят на загиналите ще расте. Местни жители са заявили пред Би Би Си, че сирените за тревога в окръг Мауи не са били задействани в деня на пожара и това породи въпроси доколко ефективни са били реакциите в отговор на бедствието.

"Най-общо казано, ние нямаме сирени за пожари. Не знам дали някой в друг щат има. Сирените ви казват да влезете и да включите телевизора си и да слушате новините. Обикновено е в случай на цунами и урагани, но ние не искаме хората, ако има пожар, да се връщат у дома и да включват телевизора си", каза Ричард Бисен, кмет на окръг Мауи.

За евакуираните от Лахайна споменът е болезнен.

Сателитни снимки показват мащаба на бедствието на остров Мауи. Сухите изчисления сочат, че са изгорели над 850 хектара площи, а разходите за възстановяването на Лахайна възлизат на 5 и половина милиарда долара.

Огненото бедствие в Мауи: Жителите на острова обвиняват властите в бездействие

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките до 16 г. с първи успех на европейското първенство в Дивизия "В"
Баскетболистките до 16 г. с първи успех на европейското първенство в Дивизия "В"
Толкова близо, толкова далеч
Толкова близо, толкова далеч