НОВИНИ

Българските волейболистки до 18 г. победиха Италия в три контрили

За волейболистките на Антонина Зетова предстои Балканско първенство

Български национален отбор по волейбол за жени под 18 години
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 10.06.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България за жени под 18 години спечели и трите си контроли срещу Италия, които са част от подготовката за предстоящите първенства – Балканско (18-22 юни) и европейско (1-13 юли). Тимът, воден от селекционера Антонина Зетова, пътува до Апенините за проверките срещу европейския шампион във възрастта за миналата година.

В рамките на три последователни дни – между 8-и и 10-и, младите "лъвици" изиграха три приятелски мача. В първите два българският отбор се наложи след тайбрек - 3:2, а днес проверката завърши при резултат 4:1, след като двата щаба прецениха да изиграят един допълнителен гейм.

И в трите проверки родните момичета имаха по-добри показатели от своя съперник, като само във втория мач съвсем леко отстъпиха в процентите на атака. Постоянство и високо ниво през цялото време демонстрираха посрещачките Калина Венева и Вяра Парапунова.

Първата приятелска среща предложи обрати, като България поведе с убедителна игра в първата част, но след свои грешки допусна домакините да излязат напред с 2:1. Много оспорвани бяха втората и четвъртата част, а момичетата на Зетова показаха характер и отлична игра на начален удар в четвъртия гейм, за да пратят двубоя в тайбрек, в който с много силна игра в атака се наложихме. В отделните части: 25-14, 25-27, 19-25, 27-25, 15-7.

Пет състезателки завършиха с двуцифрен точков актив. По 16 точки реализираха Калина Венева и Вяра Парапунова, 14 добави Дарина Нанева, 12 – Деница Ангелова и 10 – Елисавета Сариева. Завършихме проверката с 16 точки на сервис и 12 блокади.

Ден по-късно двата отбора отново стигнаха до 5-геймов сблъсък. Откриващият гейм се получи зрелищен с добри отигравания в нападение и за двата тима, но италианките направиха повече грешки. Във втория блокатада на България бе по-добра. Последва отпускане и Италия изравни, преди равностоен и оспорван тайбрек. В отделните части: 26-24, 25-21, 19-25, 19-25, 15-12.

Централният блокировач Деница Ангелова се отличи над всички с 19 точки, а след нея най-резултатни бяха Парапунова с 12 и Венева с 11 т. Българският състав имаше по 10 точки от начален удар и блокада.

Днес съставите на Италия и България излязоха в последна контрола помежду си. С добитата увереност и ритъм от предишните два дни българките показаха най-доброто си лице в атака и начален удар, като завършиха срещата с 15 точки от сервис, 11 от блокада и 43% в нападение. Селекцията на Зетова поведе безпроблемно, но мачът се завърза във втората и третата част. В четвъртия гейм Италия направи 8 грешки, а България се възползва максимално и бързо спечели с 3:1. Двата щаба решиха да изиграят един допълнителен гейм, който бе оспорван, но отново "лъвиците" се пребориха в него. В отделните части: 25-18, 22-25, 28-26, 25-12, 25-23.

По 16 точки реализираха Калина Венева и Вяра Парапунова, Никол Окоро добави 14, а Дарина Нанева – 13.

След седмица България ще участва на Балкандиата в Тирана, Албания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спукан тръбопровод наводни главната улица на кв. "Победа" в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)
Спукан тръбопровод наводни главната улица на кв. "Победа" в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)
Израелският политик Бени Ганц напусна кабинета на Нетаняху
Израелският политик Бени Ганц напусна кабинета на Нетаняху