НОВИНИ

Балкан (Ботевград) се класира за Финалната четворка на Балканската лига

балкан ботевград класира финалната четворка балканската лига
Снимка: Стоян Христов, БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 20.04.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият баскетболен отбор на Балкан (Ботевград) се класира за Финалната четворка на Балканска лига в Израел. Тимът на Небойша Видич се наложи у дома над косовския Сигал (Прищина) с 82:63, след силно второ полувреме на мача, в което се завърна преобразен. През първата част двата тима си размениха водачеството множество пъти и никой не успяваше да се откъсне напред.

Финалната четворка ще се проведе от 29 април до 1 май в Нахария, Израел. В тях ще участват два израелски тима - Апоел Галил Елион, Ирони Нахария, Балкан и победителя от четвъртфинала между Левски и Макаби Хайфа. Жребият за турнира е в петък, 22 април.

"Зелените" ще игрят във Финална четворка отново след 8 години, когато спечелиха бронзовите медали през 2014 година, надигравайки именно Сигал Прищина в Косово.

Небойша Видич стартира с четирима американци и Митко Димитров в състава срещу, а нашите пропуснаха 6 опита от тройката и вкараха 1, докато съперникът поведе с 3:6. Постепенно Балкан подобри игра и изравни а 8:8 в средата на периода. С първата си тройка Сигал върна аванс а 8:11. Постепенно ботевградчани изравниха и поведоха за първи път в мача при 1:44 за 16:14. До края на частта домакините не успяха да реализират, а първият период приключи при 16:18 в полза на косовския тим. Най-слабият елемент в играта бе стрелбата за три, където беше 1/7 в първите 10 минути. За първи път в игра влезе Крис Минков във втората част заедно с Дерик Маркс, Уошингтън, Николай Грозев и Кричън Джоунс.

Двата тима си размениха няколко пъти водачеството в началото на втората като Балкан се задържа по-дълго напред, но пропуски в защита не позволиха на тима да направи голяма разлика. Крис Минков вкара две важни тройки в началото на периода, за да задържи своите напред. До края на полувремето играта вървеше кош за кош, като българите изпуснаха доста възможности, а съперникът натрупа много грешки (11 за 20 минути срещу 3 за Балкан). Балкан имаше 40% стрелба от средно разстояние и 20% за три срещу близо 60 на съперника от средно.

2 минути и половина след началото на втората част Балкан поведе за първи път с 5 точки при 39:34 след тройка на Дерик Маркс. Крисчън Джоунс, който бе най-резултатен с 14 т., увеличи разликата на 7 т. - 41:34. 25 минути след началото дойде и най-голямата разлика в полза на домакините от 9 т. при 47:38. Балкан, който играеше без гард известно време обаче, не успя да се възползва от тази инерция, а Сигал отвърна със серия 6:0, за да се доближи до 3 т. - 47:44. За щастие Балкан отговори със серия 7:0 и след два успешни фаула на Крис Минков поведе за първи път с 10 т. - 54:44. Точна стрелба на Амад Рори от тройката качи и на 12 т. - 56:44 и Балкан запази този аванс след 30 минути.

Видич вкара в края на третата Здравко Христов и Илиян Пищиков и продължи за кратко и с двамата в последната. Амад Рори се завърна в състава, а Балкан продължи със стартовата петица и качи аванс до 15 точки - 66:51. Най-голямата разлика скочи до 17 т., а ключово включване на Ники Грозев взриви публиката. До края на мача балканци продължиха да доминират и заслужено спечелиха четвъртфиналната битка. До края на мача Небойша Видич успя да пусне в игра всички състезатели.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антивоенно шествие в Слънчев бряг: Украинци и техните деца благодариха на България
Антивоенно шествие в Слънчев бряг: Украинци и техните деца благодариха на България
Бруно Бекман: За жестокостите в Буча от първо лице
Бруно Бекман: За жестокостите в Буча от първо лице