НОВИНИ

Банята в Банкя отново заблестя. В края на годината архитектурното бижу отваря врати за посетители

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:00, 21.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Банята в Банкя заблестя. След като вече година и половина емблематичната сграда е строителна площадка, няколко месеца преди официалното откриване, реставраторите решиха да изтрият прахта и да видят как да се справили дотук.

Преди да започне възстановяването на символа на Банкя, имаше опасност сградата да рухне. Някога за изграждането на уникалната баня са били вложени близо 1 млн. златни лв.

Построена преди повече от век, банята е използвана от видни български общественици и царското семейство. Само след няколко месеца всеки ще може освен да се изкъпе в басейните и да оцени автентично възстановените мраморни корита, месингови чучури , дървеното предверие, и царската баня.

Реставраторите решили да направят двата салона с басейните в различни цветове, за единия изтъркали всичките слоеве боя и стигнали до последния , който е баварско синьо.

А другото напълно огледално, великолепно и уникално пространство решили в бяло.

Рангел Марков, кмет на район Банкя: Това което сме предвидили и ще държим да се случи , е в автентичните минерални басейни и душа с игличките да бъде достъпна за широка маса от хора.

Спа центърът ще се заплаща допълнително, а пенсионерите и учениците ще влизат с 50 % отстъпка. Капацитетът на целия комплекс е около 200 човека, а в ремонта Столичната община инвестира 8 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенско село под полицейска блокада заради мъж, пребил и изнасилил възрастна жена
Русенско село под полицейска блокада заради мъж, пребил и изнасилил възрастна жена
Как мафията печели от пандемията - говори разобличителят на мръсния бизнес в Италия
Как мафията печели от пандемията - говори разобличителят на мръсния бизнес в Италия