НОВИНИ

Имат ли основания бившите кадровици от ВСС да искат оставката на Лозан Панов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:28, 21.05.2020
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Нова атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов. 11 от членовете на предишния състав на ВСС, които го избраха, поискаха оставката му като съдия номер едно. Писмото им беше обсъдено като извънредна точка на днешното заседание на съвета и предизвика пореден сблъсък по върховете на съдебната власт. Критикуващите Панов го обвиниха в бездействие, според подкрепящите го, се извършва "тричане" на председателя на ВКС.

10 от членовете на предишния състав на ВСС изпратиха писмо до приемниците си, с което призовават председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да подаде оставка. Бившите кадровици пишат, че са допуснали "тежка грешка", като са гласували "за" него.

Към тях се присъедини и Юлиана Колева, която не подкрепи Панов при избора му, но след това подкрепяше неговите позиции. Сред имената в писмото личи това на Димитър Узунов, който е един от инициаторите за издигането на кандидатурата на Панов. Сред подкрепящите кандидатурата на Панов тогава беше и Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров, бивш главен прокурор: Не съм в правото си в момента да изразявам каквито и да е писмени становища пред Висшия съдебен съвет. Но ако трябва да го кажа по друг начин да - подкрепям всичко това, което те са написали.

Писмото днес беше обсъдено като извънредна точка от Висшия съдебен съвет. По време на избора, днешният член на съвета Вероника Имова и съдия във ВКС, е изразила подкрепа за кандидатурата на Панов.

Днес вече е на мнение, че колегите й върховни съдии работят в атмосфера на интриги и разделение. А заснемането на скандален рап-клип в Съдебната палата е прелял чашата на търпение.

Вероника Имова, член на ВСС: Аз лично не съм удовлетворена от този председател. Аз подкрепях този човек много дълго време. Но от всички тези изяви лично мога да изкажа моето дълбоко разочарование.

В своя защита Лозан Панов заяви, че ще подготви и представи отчет за работата си, въпреки че законът не го задължава.

Лозан Панов, председател на ВКС: Важни са фактите, а не твърденията или емоциите и чувствата на някой. Било той пък член на ВСС.

Даниела Марчева, член на ВСС: Мисля, че пет години са достатъчен период за равносметка и очевидно последните събития силно провокират този въпрос. -

Лозан Панов, председател на ВКС: В момента в който съм готов, пред вас ще изложа всичко това, което е свързано от Концепцията и фактите от началото на мандата до настоящия момент.

Подкрепящите Лозан Панов заявиха, че с обсъждането на писмото на бившите кадровици отново се повдига затворената вече тема за скандалния видеоклип, заради който управлението на Съдебната палата беше отнето от председателя на ВКС.

Олга Керелска, член на ВСС: В момента тричане ли извършваме?!? Искам да ви попитам! И с оглед призивите за рационалност в нашата работа за взимане на конкретни решения, какво правим в момента? Слушаме тук конспиративни теории.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че Панов отказва да разговаря с колегите си в Съвета, както и да изслушва проблемите на председателите на съдилищата в страната.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Той винаги е бил, най-лесно е да работиш така - опозиция на предложенията, които се правят. Аз нямам нищо против, че някой има различно мнение, различна позиция и различни виждания. Въпросът е, че активността не е в неговите ръце.

Боян Магдалинчев обясни още, че Висшия съдебен съвет няма основания да стартира процедура по прекратяване на мандата на Лозан Панов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистърът разпоредил да се направи проверка на фекалните тръби във Варненското езеро
Екоминистърът разпоредил да се направи проверка на фекалните тръби във Варненското езеро
Едва 10% от хотелите по морето са готови да посрещат гости
Едва 10% от хотелите по морето са готови да посрещат гости