НОВИНИ

Барчовски е песимист относно участието на Везенков в предолимпийската квалификация за Париж 2024

барчовски песимист относно участието везенков предолимпийската квалификация париж 2024
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 19.04.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият национален отбор по баскетбол получи право да вземе участие в предолимпийската квалификация за Игрите в Париж 2024. До този момент се стигна, след като ФИБА отне правото на участие на Русия като част от санкциите заради войната с Украйна. Така следващият в ранглистата - българският отбор ще има възможността да се включи в надпреварата.

Селекционерът на представителния ни тим Росен Барчовски говори пред Sportal.bg за шансовете на отбора, присъствието на суперзвездата Александър Везенков по време на лятната подготовка и приоритетите пред отбора.

- България ще се бори за квота в предолимийската квалификация, какви са шансовете на националния отбор?
- Не мога да отговоря съвсем конкретно, защото това е съвсем ново и за мен, буквално новина на два дни. Виждам какви са отборите, но на 1 май ще има жребий, все пак трябва да се погледне.

- Преодолими ли са съперниците?
- За мен е реалистично. Фокусът трябва да бъде върху предварителните квалификации за Европейско и на олимпийската квалификация да се използва да се вкарат няколко по-млади играчи. Без това да означава отбой или че няма да искаме да пробваме да се класираме. Преди да има жребий не мога да кажа нищо, трябва просто да го изчакаме.

- Категорично европейската квалификация ще бъде приоритет пред олимпийската?
- При всички положения, защото е по-изпълнимо и трябва да си запазим шансовете за отиване на Европейско. А Олимпийската е предварителна квалификация, която изглежда ужасно трудно, а на основната, дори не знам квотата на европейските отбори каква е.

- С оглед на това, че ще има предолимпийска квалификация и европейска квалификация, в това натоварено лято колко е важно присъствието на Александър Везенков в националния отбор?
- То винаги е 100% важно. На мен сигурно най-много от на всички ни се иска да бъде, но аз съм песимист. Предстои му, предполагам отиване в НБА, така че участие в нашия национален отбор не виждам. Ако стане ще съм много щастлив.

- Добре ли е това, че лятото на националния отбор ще бъде доста натоварено?
- Винаги е добре да има прояви на националния отбор през лятото, защото освен класиране ти трябва и подготовка, обиграване. Мисля, че така както са датите не е толкова страшно, защото ще има юли месец, около 15 дни квалификация за европейско, ще има почивка седмица и после още един малък лагер и олимпийска квалификация. Но играчите ще могат да почиват целия юни, поне 10 дни в края на август, което смятам, че е съвсем нормално. Има национални отбори, за пример мога да дам волейбола, които са цели лета по лагери, пък не виждам да са умрели.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключов ден в парламента (Снимки)
Ключов ден в парламента (Снимки)
Откриха неизвестен досега коралов риф край Галапагоските острови
Откриха неизвестен досега коралов риф край Галапагоските острови