НОВИНИ

Баскетболният отбор на САЩ се наложи над Австралия в контрола

След успеха над Канада, американците победиха и "кенгурата"

фаворитите сащ испания словения сърбия постигнаха втори победи световното баскетбол мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:41, 16.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Фаворит №1 за олимпийската титла в баскетболния турнир в Париж при мъжете – тимът на САЩ се наложи над Австралия с 98:92 в контролна среща, която се игра в столицата на ОАЕ Абу Даби. Изглеждаше в един момент, че американците ще имат лесен мач, тъй като в средата на третата част поведоха с 24 точки, но накрая успехът им беше доста по-скромен.

Точно както в мача с Канада, така наречената втора петица - Халибъртън, Джерю Холидей, Адебайо, Дейвис и Букър - промени играта. Това бяха хората на терена, които измъкнаха мача за американците при равенство 19:19 с 3:15 минути до края в първия период и го превърнаха в преднина от 39:23. Треньорът използва същите играчи като стартова петица, за да отвори второто полувреме. Стив Кър беше доволен, че има реално такава дълбочина, че може да върти състава почти постоянно и да се надява, че темпото няма да падне.

Американците водеха с 24 точки в средата на третата част, но серия от 39:21 в полза на Австралия съкрати преднината им на 6 при 5:05 минути оставащо време. Халибъртън вкара две поредни тройки, за да увеличи аванса на тима си на 92:80 и реално да реши изхода от срещата.

Антъни Дейвис вкара 17 точки и хвана 14 борби, Тайризи Халибъртън пък реализира две късни тройки, които помогнаха да спрат свободното падане на американците. Дивайн Буукър остана с 16, Антъни Едуардс добави 14. Трима състезатели пък приключиха с по 10 - ЛеБрон Джеймс, Бам Адебайо и Жоел Ембийд. Звездите на шампиона Бостън Джейсън Тетъм и Джейрю Холидей не бяха особено резултатни днес, като двамата се задоволиха с общо 12 точки. Добавеният в последния момент към състава Дерик Уайт седна на пейката, но така и не получи минути в контролата, като очакванията са да играе срещу Сърбия.

Джок Ландейл вкара 20 за Австралия и беше най-резултатен за "кенгурата", а със 17 се включи Джош Гиди. Дайсън Даниълс добави 14.

"В третата част направихме много грешки. Започнахме да въртим топката прекалено, позволихме да влязат под коша ни, пресякоха ни пасове, взеха отскочили топки от таблото в наши атаки, където не атакувахме борбата. И така играта се промени, но това е добър урок за нас. По-добре да научим този урок сега, отколкото по-късно на Игрите. Имаме добър филм, който ще гледаме по-нататък. Но искам да отдам заслуженото на Австралия, страхотни бяха", заяви старши треньорът на отбора на САЩ Стив Кър.

Това е втора победа във втората контрола, предхождаща Олимпийските игри, след успех над Канада. Сега за отбора на САЩ предстоят още три демонстрационни срещи. Едната е на същото място в Емирството, където ще срещнат отбора на Сърбия. Другите две са в Лондон и техни съперници ще бъдат отборите на Южен Судан и Германия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево
Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево
Кристина Петкова, ПП-ДБ: Най-лесно е да отидем на избори, но какво ще последва?
Кристина Петкова, ПП-ДБ: Най-лесно е да отидем на избори, но какво ще последва?