НОВИНИ

Бавария разработва имунизационни паспорти, Великобритания въвежда карантина в хотел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:22, 05.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Европа трябва да ускори ваксинирането срещу COVID-19, затова призова директорът на Световната здравна организация. Ханс Клуге обаче призна, че е обезпокоен как новите варианти на коронавируса влияят върху ефикасността на ваксините.

Във Франция ситуацията с разпространението на южноафриканския и бразилския вариант се усложнява. Германия и Великобритания обявиха нови решения за ваксините и пътуванията.

Баварската област Алтьотинг самостоятелно разработва имунизационни паспорти за хората, които са се ваксинирали два пъти. Паспортът се получава по желание и е безплатен. В него се съдържат лични данни, чиято защита е гарантирана съвместно с общинските власти в Бавария. Всеки притежател на паспорт ще може да се идентифицира със сканиране от смартфона си.

"Това е уникално за Европа, може би дори за света. Големи технологични компании все още правят разработки, а ние сме готови", заяви Ервин Шнайдер от Християнсоциалния съюз в Бавария.

Смисълът от имунизационен паспорт е под въпрос, защото не е сигурно, че ваксинираните не пренасят вируса. Въпреки това хората се надяват, че пътуванията ще се улеснят.

Притесненията във Франция са свързани с южноафрикански и бразилски варианти на COVID-19.

"Разполагаме с малко информация за инфекциите, които причиняват. Изследвания сочат, че заради новите варианти има повече повторни заразявания. Не сме сигурни и за ефективността на ваксините срещу тях", каза здравният министър Оливие Веран.

Британското правителство е под натиск да съобщи детайли за плановете пристигащи на Острова да бъдат карантинирани за 10 дни за своя сметка в хотели. Мярката трябва да влезе в сила от 15 февруари.

Списъкът включва 30 държави, включително от Южна Америка и Африка. Правителството иска хотелите да осигуряват стаи за 1000 души дневно, а нощувката се очаква да струва около 80 паунда. Обсъжда се увеличение на глобите за нарушители на карантината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават бедственото положение в с. Димчево
Удължават бедственото положение в с. Димчево
От днес Чехия изисква отрицателен тест от пътуващите
От днес Чехия изисква отрицателен тест от пътуващите