НОВИНИ

Поставят под видеонаблюдение Морската градина във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 05.02.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Морската градина на Варна вече ще има видеонаблюдение. 30 камери ще бъдат поставени в историческата част на парка. Целта е да бъдат ограничени вандалските прояви. Видеонаблюдението по централните алеи ще засили и сигурността в едно от най-предпочитаните места за разходка и спорт в града.

Вандалските прояви в Морската градина не са често явление, но винаги предизвикват реакция сред варненци, защото щетите са големи и се руши обществено имущество. За последната година в община Варна има около 20 сигнала за по-сериозни посегателства.

“Най-често са пейките, спортните съоръжения, голям проблем имаме със спрейовете и т.нар. графити. Има и други обекти, които са увредени. Имаше случаи и на паметници в Морската градина, които бяха зацапани с боя или изпочупени”, разказа зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

Василка Благоева не пропуска и ден за кратка разходка в Морската градина, независимо какво е времето. Разказва, че е израснала тук, играейки в парка, децата й също, а сега води и внука си Никола. Приветства идеята за поставянето на камери.

“Аз виждам хората, които поддържат Морската градина, колко много усилия полагат, всичко да бъде наред, всичко да е чисто, подредено, обаче тези, дето рушат така навсякъде, просто нямам думи, вместо да излязат навън да спортуват, те рушат всичко, каквото е навън – пейки, всичко рушат, това са моите наблюдения, особено около Аквариума е нещо страшно”, сподели Василка.

Камерите ще бъдат разположени по централната алея на Морската градина от Слънчевия часовник до Пантеона.

“Трябваше много отдавна да го направят, защото всичко това е от нашите пари, което се прави, и после се разрушава”, смята гражданка.

“Понякога се случват инциденти, които могат пак да бъдат заснети. Мисля, че е добра идея”, смята друга.

Над 100 000 лева годишно отделя община Варна за проектиране и доизграждане на системата за видеонаблюдение в града.

“Камерите вършат изключително много добра и превантивна работа. Не само тази е причината да се въвежда видеонаблюдение в Морската градина, разбира се, че е необходимо такова, защото с онова, което записваме и архивираме като данни, подпомагаме много институции и органи, най-вече полицията, немалко правонарушения са разрити с помощта на тези камери”, допълни зам.-кметът.

Предстои в по-късен етап видеонаблюдението да обхване цялата Морска градина и да достигне до Станчовата алея, където спортните съоръжения и плочите на олимпийската слава също бяха изпочупени от вандали, а след това бяха възстановени от общината.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойкот на филтрите за красота в социалните мрежи
Бойкот на филтрите за красота в социалните мрежи
Прокуратурата дава подробности за мъжа, заподозрян в убийството на детето си в Севлиево
Прокуратурата дава подробности за мъжа, заподозрян в убийството на детето си в Севлиево