НОВИНИ

БЧК: Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване риска за живота на туристите

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 25.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете това лято, включително и по-голямо отстояние между постовете.

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове на по-малко натоварените плажове. Тези промени предлагат от Министерството на туризма да бъдат направени в Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е актуализирана от 1996 година. Разстоянието между спасителните постове ще бъде вече 150 метра, а не 100 метра, както досега.

Причините за исканите промени са оптимизация на плажовете и намаляването на разходите за концесионерите.

Ще създаде ли това изискване проблеми за опазване живота на туристите по Черноморието?

Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна: Тези промени, особено предложението да остане по един спасител на пост биха довели, според становището на нашата организация до повишаване риска и опасностите за живота на туристите. Най-вече заради това, че системата на водното спасяване вече над 50 години е базирана на това, че на един спасителен морски пост са двама спасителите, така са обучавани самите спасител и техниките по водно спасяване са базирани на това, че се правят от двама спасители. Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване опасността. Промяната на една система трябва да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска от експерти. Освен живота и здравето на туристите, тук е отговорността на спасителя. Той носи наказателна отговорност. Една такава промяна ще засегне и двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игнат Арсенов: Връщането на парите за провалени почивки ще се забави
Игнат Арсенов: Връщането на парите за провалени почивки ще се забави
Отпада карантината за българските шофьори на тирове, влизащи у нас
Отпада карантината за българските шофьори на тирове, влизащи у нас