НОВИНИ

Бедствено положение в три общини в Пиринско

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 12.12.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Бедствено положение в три общини в Пиринско след проливните валежи – Симитли, Гърмен и Благоевград. Десетки свлачища, откъснати пътища и преливащи реки.

Тежка и усложнена е обстановката в Благоевградска област през последното денонощие, три общини обявиха бедствено положение, критична остава ситуацията в Петрич, Кресна, Хаджидимово и Банско.

За щастие, бедстващи хора няма, увери областният управител Николай Шушков, но има откъснати пътища към някои села в региона.

Затворен е пътят за село Сушица в община Симитли, заради подкопаване на пътното платно. На много места Струма и Места излязоха от коритата си и заляха земеделски площи.

Усложнена обстановка в Благоевградско след падналия дъжд

Затлачени дерета наводниха с кал, камъни и дървета пътища и десетки къщи в Петрич и съседните села. Хората в квартал Бухото описват ситуацията като истински апокалипсис.

Меим Куртов цял ден се опитва да разчисти калта пред дома си.

Всичко е покрито с пясък, вътре гаража ми плува, всичко е във вода, не можем да отворим вратата за източим водата. Тука си беше път, сега е дере, сега нищо не е.

През цялата нощ от офроуд клуб Петрич са помагали на закъсали по пътищата автомобили.

От утре в Петрич ще бъдат на частичен воден режим.

Непрекъснато има нови и нови сигнали, всички машини налични на територията на община Петрич, на частници разбира се, багери, камиони, всичко налично в момента работи от 12 вечерта. Към този момент затворен ще остане пътя за хижа Беласица, тъй като е планински участък, имаме изключително много свлачища говоря за между 7 и 10 свлачища само за този участък, обясни Димитър Бръчков, кмет на община Петрич.

Критична ситуация в община Петрич заради валежите

В община Гърмен придошлите води на река Места са скъсали главния водопровод, захранващ повече от половината населени места. В района на Хаджидимово има скъсани диги и залети мостове. Залети къщи и хотели има и в Огняново.

Във Филипово ситуацията също е критична.

Залети къщи и пътища има и в община Симитли.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 13 декември от 13 ч. НС ще гласува новото правителство
На 13 декември от 13 ч. НС ще гласува новото правителство
Бедствена обстановка в Родопите, има откъснати селища
Бедствена обстановка в Родопите, има откъснати селища