НОВИНИ

Белодробната болница във Варна отново работи

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 05.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Болницата за лечение на туберкулоза във Варна отново работи, след като Община Варна отпусна близо 1 милион лева и дълговете за ток и заплати бяха платени. Според управителя на здравното заведение обаче това е временно решение и в края на годината отново ще има неразплатени сметки.

Заради инфлацията отпусканите от държавата 92 лева за лечението на един туберкулозно болен на ден не са достатъчни за покриването на всички разходи на здравното заведение и така дълговете се трупат отново.

Доц. Христо Ганчев, управител на Белодробната болница във Варна: "Най-доброто решение е да минем на бюджетна издръжка. Не само ние, всички туберкулозни звена".

Заради неразплатени сметки за ток, здравното заведение беше затворено за две седмици, а болните - изпратени по домовете си. Сега те отново са върнати за лечение.

Развие Кезимова: "Гледахме да се оправим, но малко е несигурно вкъщи. Не знаем дали сме заразни, или не сме. По принцип може и да заразим вкъщи хората".

Юлиян Юлиянов: "Тази болест е заразна. Всеки го знае това. Няма как да се лекуваме вкъщи при тази болест".

Сега в здравното заведение са настанени 7 болни от туберкулоза.

Д-р Петър Петров, Белодробна болница - Варна: "В добро състояние са. Не сме имали критично болни... Нямаме скоро постъпили, които да представляват огромен риск за околните".

Болните от туберкулоза настояват да не се закрива болницата във Варна, за да не се налага да пътуват за лечение в други области. Медиците пък се надява държавата и местната власт да осигурят издръжката на здравното заведение, което приема пациенти от цяла Североизточна България.

репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Германия обявиха, че изпращат военна помощ на Украйна
САЩ и Германия обявиха, че изпращат военна помощ на Украйна
Затварят част от "Стадио Олимпико" в Рим заради расистките скандирания от фенове на Лацио
Затварят част от "Стадио Олимпико" в Рим заради расистките скандирания от фенове на Лацио