НОВИНИ

Без електрически тротинетки в Осло през нощта

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:19, 14.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Осло забранява каране на споделени електрически тротинетки през нощта. Мярката е заради зачестилите произшествия. Миналата седмица норвежки лекари предупредиха за значително нарастване на катастрофите с електрически тротинетки.

Осло - рая на електрическите тротинетки. Поне досега беше така. Норвежката столицата отдава под наем 30 хиляди возила от този тип. От септември, обаче, броят им трябва да бъде ограничен значително - до 8 хиляди.

Освен това от септември електрически тротинетки няма да могат да се наемат след 23 часа.

"Много съм изненадана. Това е лошо политическо решение. На практика с него постепенно ще бъдат премахнати тротинетките в Осло. И това е много тъжно", сподели Кристина Мое Гиерде, директор на компания за споделени тротинетки.

Ограничава се и разрешената максимална скорост - от 20 на 15 километра в час.

През юни всеки ден по 14 души са посещавали болница в Осло заради инциденти с електрически тротинетки. Според статистиката от началото на годината в норвежката столица са регистрирани 856 случая на наранявания при каране електрически тротинетки. 57 процента от инцидентите са станали между 23 и 5 часа.

Това налага и въвеждането на вечерен час за използването на тези превозни средства. Властите твърдят, че не искат да забраняват електрическите тротинетки, а само да спрат използването им от пияни хора. Но дали това е най-правилното решение, жителите на норвежката столица ще разберат през следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на БЛС относно проверките на НЗОК за лечението на ковид болни
Позиция на БЛС относно проверките на НЗОК за лечението на ковид болни
Мъж загина при демонстрациите в Куба
Мъж загина при демонстрациите в Куба