НОВИНИ

Ваня Кастрева: Класираните ученици на първо желание задължително трябва да се запишат

bnt avatar logo
от БНТ
07:31, 14.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-и клас. В столицата за поредна година с най-висок бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Класираните на първо желание задължително трябва да се запишат, уточни в "Денят започва" началникът на Регионалното управление на образованието - София Ваня Кастрева.

"Ако не се запишат приетите ученици, те изпадат от класирането. Всички останали от второ до n-то желание имат две възможности - или да се запишат, или да подадат заявление за втори етап на класирането. Вторият етап не пренарежда желания, то дава възможност. Ученикът може да се придвижи на по-предно желание или да остане на мястото, на което е", обясни Кастрева.

Според нея някои ученици се презастраховат, а други подценяват, че балът е определящ. Това води до объркване и не постигане на желания резултат. По думите ѝ много е важно да оцениш възможностите и желанието.

СМГ с най-висок бал за прием след 7-и клас в столицата

"Водещо е желанието, но определящ е балът. Подредбата им значение, но в крайна сметка определящ е балът. Тези ученици, които останаха извън класирането не са малко, но горе-долу всяка година са толкова - 1088, а сега ще участват автоматично във второ класиране, защото на втория етап не се пренареждат желания, просто трябва да проявят търпение", уточни Кастрева.

Тазгодишният рекордьор по отношение на желанията - от 183 желания, които той е попълнил, е попаднал на седмото си желание. Това е поредното доказателство, че е много важно да оцениш възможностите си и желанието. А възможностите са баловете, желанията са рейтингът на училищата, допълни още Кастрева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при демонстрациите в Куба
Мъж загина при демонстрациите в Куба
Как се справят с жегите в Русе?
Как се справят с жегите в Русе?