НОВИНИ

Без КПП-та, но със засилен граничен контрол при удължаване на извънредната епидемична ситуация

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 09.06.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Още

Да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната. Това ще предложи на Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Тя изтича на 15-и юни, но новите огнища в Сърница, Доспат и Сливен налагат нейното продължаване.

Според Кунчев евентуалното удължаване няма да доведе до въвеждането на нови ограничителни мерки. Ще остане обаче засиленият граничен контрол, защото все още има случаи на внасяне на заразата отвън. Утре сутринта премиерът Борисов ще обсъди с Националния оперативен щаб дали извънредната епидемична ситуация да бъде продължена.

Днес в сградата на РЗИ-Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев проведе работна среща с десетина инспектори на здравни инспекции в страната. Според доц. Кунчев ще бъде прибързано, ако на 15 юни в страната ни бъде прекратена извънредната епидемиологична обстановка. Затова в мотивиран доклад той ще предложи нейното удължаване. Няма обаче да се въвеждат нови ограничителни мерки, а ще останат да действат досегашните. Всъщност мерките не фигурират в решението за продължаване или не на извънредната епидемиологична обстановка, а те се определят със заповед на здравния министър спрямо конкретната ситуация. А конкретната ситуация в момента е такава: имаме развитие на няколко огнища в страната. Те обаче не се разгръщат дифузно, т.е. не можем да говорим за втора вълна на коронавируса у нас.

Според доц.Кунчев повече от ясно е, че коронавирусът все още е в страната и продължава да циркулира. Това доказват и последните огнища у нас. Така удължаването на извънредната обстановка изглежда неизбежно.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Мотивите са ясни. Преди една седмица имахме 6 случая, сега са 83. Няма какво повече да се измисля.Очевидно все още имаме нужда от прилагането на много ефикасни противоепидемични мерки, за да можем да се справим с тия едно, две, три огнища.

Евентуалното удължаване на обстановката обаче няма да ни върне обратно по домовете или да затвори паркове, градини и ресторанти. Няма да има пропускателни пунктове на изходите на градовете и задължително носене на маски на открито. Продължаването на срока на действие обаче ще позволи запазването на контрола и мерките по границите.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: То и при нас е малко като разузнаване – чрез близките им имахме информация за едно семейство, което се прибира от Холандия с микробус и че хората очевидно имат някакви признаци на заболяване. Успяхме да ги посрещнем на Калотина, прибрахме ги в инфекциозна болница. Всички се оказаха положителни. Слава Богу, с леки признаци. Така че не е отпаднал този път на внасяне на заразата и ние не искаме да се откажем от тези мерки за граничен контрол.

От тук насетне главната роля в борбата с COVID-19 няма да е на щаба или правителството, а на хората, подчерта Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Избягвайте контакти, мийте си ръцете, носете маски, когато не сте добре, в затворено помещение с много хора. И това е всичко. Това е ефективната мярка.

Ситуацията с новите огнища в Сърница и Доспат вече е под контрол и до 10 дни там броят на новорегистрираните болни рязко ще спадне, прогнозира още Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев беше категоричен, че оттук насетне наистина ще ни се наложи да свикнем да живеем с коронавируса. Институциите ще се фокусират върху навременното откриване на положителните и изследване на контактните, за да може бързо да бъде прекратена веригата на предаване.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестването в Доспат и Сърница не спира. Чакат още 160 проби. Хотели и кръчми – отворени
Тестването в Доспат и Сърница не спира. Чакат още 160 проби. Хотели и кръчми – отворени
Николай Йорданов ще ръководи ЦСКА-София - Ботев Пд
Николай Йорданов ще ръководи ЦСКА-София - Ботев Пд