НОВИНИ

Проверка в русенски имот след сигнал: В лоши условия се отглеждат 14 кучета

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 09.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Агенцията по безопасност на храните, заедно с полицията, а и с представители на община Русе, провериха днес имот в русенския квартал "Средна кула".

Инспекцията им е заради съмнения за неправомерно отглеждане на кучета. Сигналът идва от съседи, които се оплакали, че в двора до тях са събрани десетки животни, които се отглеждат при лоши условия, без да е ясно с каква цел.

Имотът не е регистриран като животновъден обект, а кучетата – 14 на брой, се отглеждат без да имат нужното пространство, категорични са инспекторите от Дирекцията по безопасност на храните.

"Изискванията са 6 квадрата при открито отглеждане на животни. Към момента тук няма толкова осигурени", категоричен бе д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните.

Д-р Георги Дяков, който е директор на Областна дирекция по безопасност на храните, обяви, че ще се напише предписание – да се приведе имотът и условията за живот към изискванията.

"И ако не се изпълни това предписание, или ако не могат да се полагат тия грижи, които са необходими – отнемане в полза на държавата и предоставяне на общинския приют", допълни той.

Съседи обаче твърдят, че до вчера картината в имота е била още по-различна.

"Пълен абсурд! Лай, скимтене, писъци, бой с кучетата. По 30 в клетка, те не могат да дишат. Кал, мизерия", обрисува картината Катерина Николова.

"Хората се страхуват, излизат кучета през оградата и под оградата. Условията, при които се отглеждат животните, макар и временно, не отговарят на условията", обяви и Божидар Йотов, кметски наместник на кв. "Средна кула".

Собственикът на имота отказа да коментира. Твърди обаче, че кучетата са били бездомни и той ги е прибрал, за да се грижи за тях. Плановете му били да им намери осиновители в Германия.

Всички кучета са с чипове и по тях ще стане ясно на кого са, заявиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петокласник преби и ограби 40 лева от 80-годишна баба във Враца
Петокласник преби и ограби 40 лева от 80-годишна баба във Враца
Антирасистките протести в САЩ: Ще се окажат ли фактор в битката за Белия дом?
Антирасистките протести в САЩ: Ще се окажат ли фактор в битката за Белия дом?