НОВИНИ

Без ново отлагане: Преброяването в РС Македония ще бъде през септември

без ново отлагане преброяването македония септември
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:10, 06.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Няма да има ново отлагане на датата за преброяване на населението в Република Северна Македония, заяви директорът на Държавния статистически институт Апостол Симовски. През април тази година бе постигнато политическо споразумение заради пандемията преброяването да бъде отложено за септември, а местните избори – за втората половина на октомври.

Симовски подчерта, че епидемиологичната обстановка се следи внимателно и преброяването ще се проведе в съответствие с предвидените мерки и протоколите за защита, а преброителите ще бъдат ваксинирани до края на август. Според него там, където има възможност и позволяват метеорологичните условия, преброяването ще се проведе и на открито.

Преброяване в Скопие: Колко ще се определят и като българи?

В ход е процес на саморегистрация за представителите на диаспората чрез платформата на статистическия институт, който също ще продължи до 30 септември.

Според вече установената методология, преброяването ще се извърши по комбиниран метод, като се използват база данни на Министерството на вътрешните работи, Агенцията по заетостта, МОН, МТСП, Агенцията по кадастъра и други държавни институции. На практика това означава, че преброителите на терен ще използват лаптопи, които ще бъдат свързани със специално разработено уеб приложение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миладинов и Левтеров са полуфиналисти на Европейското по плуване в Рим
Миладинов и Левтеров са полуфиналисти на Европейското по плуване в Рим
Ливърпул отказва да пусне Салах на Олимпиадата
Ливърпул отказва да пусне Салах на Олимпиадата