НОВИНИ

Без планов прием и свиждания в болниците от области в "червена зона"

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:04, 08.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Още
Слушай новината

От днес плановият прием и плановите операции в болниците в "червените зони" у нас вече са преустановени. Това се наложи заради повишения брой заразени с коронавирус, а областните щабове решават сами какви мерки да приложат.

Плановият прием, плановите операции и свижданията в някои болници у нас временно са преустановени. В област Ямбол те ще бъдат спрени за две седмици. Това се налага заради повишения брой заболели с коронавирус и двойно увеличение на приетите в лечебни заведения.

А за някои градове, макар да се намират в "червена зона", все още плановият прием не е спрян. В Кюстендил и Сливен например - това решение все още се обмисля.

Във Варна в Университетската болница "Света Марина" от днес е спрян плановият прием и плановите операции, а в останалите от утре.

Какво обаче означава спирането на плановия прием за пациентите - експертите посочват, че една и съща диагноза в зависимост от проявата за един пациент може да налага спешна медицинска помощ, а за друг - планов прием, тоест да бъде отложен във времето.

Преценката за това дали приемът на пациент е планов или спешен остава на лекарите.

Ако състоянието на един пациент, за който лечението е отложено, ако неговото състояние претърпи промяна, той следва да се върне към лекуващия го лекар за преоценка на здравословното му състояние, обясни Ивиан Бенишев, директор на Дирекция "Медицински дейности" в здравното министерство.

По думите на специалисти не би следвало преустановяването на плановия прием да доведе до усложнения за пациентите. От здравното министерство заявиха, че след предишното спиране на операциите не се е стигнало до натоварване в болниците.

Това е отново един удар, образно казано, към пациентите, които имат специфични здравословни проблеми и са разчитали на планов прием. Но предвид ситуацията и нарастващия брой на заразени с ковид, трябва да помислим и за общественото здраве, смята Наталия Маева, председател на УС на Националната пациентска организация.

За две седмици се преустановяват плановият прием и плановите операции и в област Ямбол. В областната болница вече са настанени 54 пациенти с инфекцията, предимно млади хора в тежко състояние. Реанимацията е с изчерпан капацитет. Болните с ковид се лекуват в пет отделения.

Във връзка с повишения брой на заболелите в нашата област от петък насам и след разговори с лечебните заведения беше взето решение, че най-правилният начин да противодействаме на вируса да ограничим до някаква степен нещата като от днес от 12.00 часа до полунощ на 21 март, обясни Донка Желева, главен секретар на РЗИ-Ямбол.

Преди спирането на плановия прием в областната болница не е имало пациенти с направление за прием. Хоспитализирането на болни с други заболявания се извършва на база спешност. Към момента няма недостиг на медицински и немедицински персонал в най-голямата болница в областта.

Това ще доведе до отлив на пациенти, няма как, но аз мисля че в една такава ситуация като тази има приоритети и на първо място приоритет са тежко болните пациенти с ковид, категоричен е д-р Валентин Вълчев, заместник директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон", Ямбол.

Въпреки че Сливен попада в "червената зона", там все още обмислят дали да отменят плановия прием. В областната болница се разкриват допълнително легла за ковид болни.

Най-вероятно плановите операции в Кюстендил ще бъдат отменени от утре след заседание на областния кризисен щаб.

В Благоевград хоспитализираните пациенти с коронавирус вече са близо 80. Към момента отделенията за лечение на Ковид са 4, като при нужда ще бъдат разкрити и още.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съществува ли идеалната жена?
Съществува ли идеалната жена?
За Деня на жената: Кристалина Георгиева разговаря с финансовия министър на САЩ
За Деня на жената: Кристалина Георгиева разговаря с финансовия министър на САЩ