НОВИНИ

От понеделник: Спират плановия прием в почти всички болници у нас

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:04, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
Още
Слушай новината

От понеделник плановият прием и плановите операции спират в болниците, в онези региони, които са в червените зони по разпространение на заразата в страната.

Това вече е почти цяла България. Към днешна дата три четвърти от страната е в тревожната червена ковид зона - заболели над 120 души на 100 000 население. Няма обаче национална забрана за плановия прием и операции, а всеки областен щаб ще решава сам как да действа.

По-висока заболеваемост в последните дни и съответно нови ограничителни мерки. Този път само за болниците.

Към днешна дата 14-дневната заболеваемост в цялата страна е 301 на 100 000 души. Това налага преустановяване на плановите операции и плановия прием в болниците в червените зони. За съжаление, те са повече от тези в жълта и оранжева зона.

От заповед на директора на столичното РЗИ става ясно, че във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в София се преустановява плановият прием с някои изключения.

Заповедта влиза в сила от понеделник.

За София-област, област Пловдив и в Бургас се увеличава броят на ковид леглата. За различен период от време се забраняват и свижданията в някои болници в страната.

Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната

Последните данни показват, че 5 области са в оранжевата и една в жълтата зона. Затова се стигна и до издаване на заповеди на различни места в страната. С новите мерки ще се избегне евентуален натиск върху болниците у нас.

На седмична база се увеличава процентът на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2 до 2,5%. Сега в ковид отделенията лежат 103 пациенти, от тях 10 са интензивни, останалите са средно тежки и всеки ден имаме нови случаи около 4-5, които преминават през спешното отделение, каза проф. Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска".

До решението за тези нови мерки в лечебните заведения се стигна, за да има достатъчно легла за ковид пациенти. Проблем в Александровска болница към момента няма. Заетите легла са около 40% от общо разкритите. Няма и липса на кадри.

Александровска болница не закри ковид леглата защото имахме ясна представа, че това ще се случи и горе-долу кога ще се случи новата вълна, така да се каже покачването и второто, че с оглед структурата на болницата, не предполага закриването и в рамките н 48 часа разкриване отново на тези легла, допълва проф. Богов.

Директорът на "Александровска": От понеделник спират плановия прием в болниците в червените зони

От понеделник с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 в най-големия спешен център в страната "Пирогов" по заповед на директора ще бъде засилен контролът по входовете на болницата. Спира плановият прием и плановите операции. Забраняват се свижданията. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на "Пирогов".

Колкото до новата електронна система за записване на час за ваксинация, проф. Богов вижда някои проблеми.

Той се опасява, че възможността всеки да избира ваксината си ще бъде проблем заради забавянето на доставките от страна на фирмите.

В този електронен регистър е дадено 10 минути за обработка на всеки един пациент, т.е. желаещ да се ваксинира, което не е достатъчно, защото само академичните минути, академичният час на всеки пациент, който ваксинирането не е конвейр, той трябва да бъде разпитан, той трябва да бъде оценен правилно и след това да бъде ваксинира, 10 минути с поред мен е изключително малко време, смята проф. Богов.

Заявяваме час за ваксинация онлайн. Вижте как

Към момента доминантен у нас остава коронавирусът. От декември до сега у нас няма регистриран случай на грип.

Не са дошли в нашата лаборатория, но всички проби, които пристигат, се изследват и за грип, а още повече, ако пък са насочени от съответните изпращащи заведения, каза доц. Любомира Николаева - Гломб, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Доц. Любомира Николаева - Гломб призна, че не помни подобен случай, откакто се занимава с вирусология.

Ново клинично изследване за остри респираторни заболявания

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Италия, Франция също обмисля да блокира износа на ваксини
След Италия, Франция също обмисля да блокира износа на ваксини
Oпит за хакерска атака срещу системата за ваксините
Oпит за хакерска атака срещу системата за ваксините