Спират плановия прием и свиждането във всички болници в София

от БНТ
16:18, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Още
спират плановия прием свиждането всички болници софия
Слушай новината

От понеделник, 8 март, се прекратява плановият прием във всички болници в София. Това става ясно от заповед на директора на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, се казва в заповедта.

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град, се посочва още в заповедта.

Вижте цялата заповед ТУК

По време на провелия се днес Софийски оперативен щаб във връзка с пандемията COVID-19 директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев изнесе данни, че заболелите в София са над 440 на 100 000 души.

В момента продължава поставянето на ваксини на записалите се в секционните избирателни комисии. То се извършва по списъци, подадени от районните администрации на Столична община и утвърдени и разпределени от Столичната РЗИ. Имунизациите ще продължат и в събота и неделя, като се поставят в "Пирогов", Военномедицинска академия и Александровска болница.

Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти, вериги за хранителни стоки, магазини, заведения и ресторанти, както и в градския транспорт.

По данни на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев през изминалата седмица полицията е извършила 366 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, при които са съставени 43 акта за установени нарушения, 113 полицейски разпореждания и 307 предупредителни протокола.

Екипите на Столичен инспекторат са направили над 900 проверки на търговски обекти през последните два дни, от които 68 вериги за хранителни стоки, като са съставени 5 акта за установени нарушения.

Продължава извършването на дезинфекции на спирките на градския транспорт, както и в превозните средства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор предизвика катастрофа и уби човек край Ботевград
Пиян шофьор предизвика катастрофа и уби човек край Ботевград
Кръгове за социална дистанция в Гент
Кръгове за социална дистанция в Гент