НОВИНИ

Кръгове за социална дистанция в Гент

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:10, 05.03.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Жителите на белгийския град Гент са намерили изобретателен начин да общуват, спазвайки противоепидемичните мерки. При хубаво време там, местните студенти се събират в големи кръгове, очертани на един от площадите в града.

"Мисля, че това е добра инициатива, показва, че можем да сме заедно отново като студенти и да се чувстваме такива до известна степен", казва Ирис Реной, студентка.

"Наистина се надявам това да е сигнал, вижте на площад "Свети Петър" е пълно, има толкова други красиви места в Гент", казва Маартен Бютаерт, председател на Студентския съвет в Гент.

Диаметърът на всеки кръг е 6 м. Предназначен е за четирима души.

"Това е средство с позитивен подход - да даде на студентите увереност и да им покаже кое още е възможно", казва Елке Декрюенере от Градски съвет на Гент за младежта.

Не всички обаче са доволни, въпреки че кръговете са поискани от студентски организации.

"Трябва да пием от кенчета, правителството казва, че не може от стъклени чаши... вечерен час, кръгове като за малки деца... Срамота! Ако спазваш мерките, трябва да получиш повече свобода", смята Ян Верстраетен, студент.

Гент е един от най-големите университетски центрове във Фландрия. Кметът Матияс де Клерк смята, че кръговете са добра идея. Студентите трябва да покажат, че могат да са отговорни, казва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират плановия прием и свиждането във всички болници в София
Спират плановия прием и свиждането във всички болници в София
Армения се отказва от "Евровизия"
Армения се отказва от "Евровизия"