Ново начало на 70: Американец от Аляска учи моден дизайн в Благоевград

от БНТ
17:28, 05.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Никога не е късно да поставиш ново начало. Доказва го 70-годишен американец от Аляска, който се премести в Благоевград, за да учи моден дизайн.

Дейвид Клейбау идва в България през 2016 г., след като научава от сина си за страната ни. Посещава различни градове, но се влюбва в Благоевград и купува къща, за се установи за постоянно.

Харесвам училищата тук, колежите, университетите. Тук е хубаво място за разходки... В Аляска всичко е някак си по-диво, по-неуредено, а тук се стъмва по-късно и има повече време за разходки и съзерцание… Хората са дружелюбни, непрекъснато поздравяват, казва Дейвид.

В Аляска Дейвид е работил като охрана на природен парк. Казва, че животът и работата му там са били напрегнати, а тук намира спокойствието, което е търсил.

Дейвид случайно се запознава с Надежда Червенкова, която има училище за мода. Решава да опита да твори и създава дрехи, и започва да прекарва все повече часове в ателието. Харесва му идеята да работи с различни платове и материали.

За първи път сяда зад шевната машина пред екипа на БНТ.

Дейвид разполага със собствена стая в училището, където първо рисува и чертае нещата, които иска да ушие след това.

Това е моята стая, част от ателието, където мога спокойно да си седя, да творя и да се наслаждавам на светлината, и сутрин и до късно вечер, казва Дейвид.

Чужденецът все още не говори български, но езикът не е пречка за него да създава приятелства. Вече е научил как се приготвят и произнасят любимите му български ястия. Харесва баница, скара и е категоричен, че храната е много добра.

Дейвид има идея да покани приятели от Америка да му гостуват у нас, за да ги запознае с новото си начинание.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съвети за прическа и грим на 8 март
Съвети за прическа и грим на 8 март
Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна
Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна