Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бежанци, настанени в Несебър и Слънчев бряг, се връщат в Украйна. Какви са тревогите им?

от БНТ , Източник: бежанци
12:26, 29.05.2022
14340
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Част от бежанците, настанени в хотели в Несебър и Слънчев бряг вече отпътуваха за Украйна. Други обаче остават в България, защото домовете в страната им са напълно унищожени. Те настояват за повече яснота и българските власти да им дадат повече информация как точно ще им се помага след 1 юни.

Този хотел в Несебър даде подслон на 250 украинци. Но сега голямата неизвестност за тях остава как ще бъдат преместени и къде ще бъдат настанени.

"В нашия район има удари, обстрели. Ние се вълнуваме за бъдещето на децата ни, пари нямаме вече, за да плащаме сметки и хотели", каза Надежда от Украйна.

От страх да не останат на улицата, 60 деца с ръководителка на танцовия екип се връщат в Украйна.

"За съжаление трябва да се върнем оттам, откъдето дойдехме. Това е центърът на Украйна. Страх ни е, но нямаме къде да останем", казва Галина.

Други таят надежда, че всичко ще приключи благополучно.

"Молим правителството на България да ни помогне, да имаме покрив, няма къде да идем. Защото на тази територия, откъде дойдехме, там е много страшно", казва жена.

"Имаме нужда от повече информация, държавата да вземе някакво решение. Те досега чакаха някой нещо да направи за тях, но нямаше нищо. Никаква информация, никаква помощ, все още има гости, които до 1 юни не знаят какво да правят", казва Мария от рецепцията на хотела.

Все пак има хотели, които продължиха програма по настаняване.

"15 лева няма ни стигнат за нищо, но виждахме очакването на хората, на тези граждани на Украйна, които практически са без дом, без препитание и без средства и ние решихме да продължим тази програма. Защото просто виждам отчаянието им", казва Красимир Беловешки - собственик на хотел.

Украинците тук са много благодарни, че могат да се чувстват спокойно още месец.

Автор: Мария Плачкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гръмотевични бури и градушки и днес
Гръмотевични бури и градушки и днес
Контролите на националите по волейбол със Словения ще са отворени за феновете
Контролите на националите по волейбол със Словения ще са отворени за феновете