НОВИНИ

Битки на политическия фронт: СРС-та, изпуснати снимки... Как се управлява държавата?

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 22.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Планирането за тази политическа година беше нарушено от пандемията от коронавируса и сега вероятно се търси наваксване.

Така в Сутрешния блок на БНТ анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, коментира горещата изминала седмица - компрометиращи аудиозаписи, снимките от спалнята на премиера, президентски съветник - лобист.

"Всеки, който играе тази игра, ще се опита да предизвика предсрочни избори. Много и различни коалиции се опитват да преразпределят картите. И част от кампаниите у нас е начинът, по който се воюва – СРС-та, изпуснати снимки...", посочи той.

По думите му се вижда една активност от президентски съветник (Пламен Узунов - бел.ред.), която е рискова.

"Да знаеш решението на съда е малко повече, което се предполага, че можеш да знаеш, при това и предварително", настоя той.

Както вече стана ясно прокуратура уличи секретаря на държавния глава по правните въпроси в търговия с влияние.

От държавното обвинение обявиха, че Пламен Узунов е изпратил на бизнесмена Пламен Бобоков съдебното решение, с което Върховният административен съд освобождава кораба БАДР. Бобоков е получил това решение, седмица преди то да бъде подписано от съдиите и обнародвано. Получил го е като проекторешение, но с гаранцията от страна на Узунов, че такова ще бъде окончателното решение.

"Не знам дали само с СМС-и се управлява държавата. Имаме специални срещи, имате вечери, много варианти има на управление, но държавата преди всичко се управлява с финансови ресурси и те минават и през медии, хора, които създават общественото мнение", коментира още Тихомир Безлов.

По думите му когато един или друг от известните в бизнес средите хора, попадне в немилост, той се опитва да си върне влиянието.

"За съжаление при нас лобизмът е много непубличен, в други страни това е регистрирано, ограничено от законите, а при нас е изцяло сив този бизнес. Много често виждаме сблъсъци, от които не можем да разберем кой - кой е", настоя анализаторът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зафир Зарков за промените при паркирането в София: Целта ни е да се сложи ред
Зафир Зарков за промените при паркирането в София: Целта ни е да се сложи ред
Трагедия в Китай – 8 удавени деца, опитвали се да спасят приятел
Трагедия в Китай – 8 удавени деца, опитвали се да спасят приятел