НОВИНИ

Радев призова за експертиза, която да изясни истината за записа и снимките на Борисов (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 18.06.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Президентът отговори на обвиненията на премиера, че дестабилизира управлението. Румен Радев заяви, че най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов. Президентът настоява за независима експертиза, която да установи истината за снимките от спалнята на премиера и за аудиозаписа. Държавният глава защити служителите от НСО като професионалисти с висок морал.

Президентът Румен Радев призна, че има дрон, но даде да се разбере, че не е следил с него премиера, в което беше обвинен вчера от Борисов.

Румен Радев - президент на Република България: Управлявал съм и самолети, управлявал съм и дрон.

В отговора си вложи и доза ирония.

Румен Радев - президент на Република България: Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. Разбира се, не. Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел... за мен това е параноя.

След като е видял снимките от спалнята на премиера, държавният глава веднага се е свързал с ръководството на НСО и е поискал от тях да говорят с Борисов и да изчистят всички възможни рискове. В ход е служебна проверка, която трябва да установи фактите и обстоятелствата.

Румен Радев - президент на Република България: От всички снимки една е най-смущаваща и най-тревожна за мен. Това е снимката със спящия г-н Борисов, такова нахлуване в личното пространство е недопустимо.

По думите на президента в момента тече нелеп сценарий за отклоняване на вниманието от най-големия въпрос - дали снимките и аудиозаписа с гласа на премиера са манипулация или не.

Румен Радев - президент на Република България: Брифингът вчера беше опит да се търси може би геополитически индулгенции за скандала навън и разбира се този скандал вътре на наша територия да се превръща в някаква забава, в някакъв фарс.

Според Румен Радев е крайно недостойно да се лепят петна по НСО, защото хората там не го заслужават. Вярва, че те са професионалисти с висок морал, готвени да охраняват, не да дискредитират.

Румен Радев - президент на Република България: Знайте едно - НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тези гости. Всякакви версии са възможни, лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка на кръга от своите познати.

В отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че дестабилизира управлението, президентът заяви, че е готов да изпълни своите конституционни задължения при всякакви обстоятелства, но посочи, че не той определя дали ще има предсрочни избори и служебно правителство.

Румен Радев - президент на Република България: Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет, никога не съм казвал свиреп кабинет, любопитен - да, но свиреп - не. Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов с нещата,които говори и със своето поведение.

Държавният глава обяви също, че ще наложи частично вето на промените в закона за МВР, който предвижда да се създаде структура, за която има съмнения, че ще дублира работата на НСО.

На рождения си ден президентът Румен Радев посети Перник и разговаря с ръководството на града. Поздрави ги за добрата работа с всички институции и за решаване на проблемите с водната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом с втори опит да спре книгата на Джон Болтън
Белият дом с втори опит да спре книгата на Джон Болтън
Ути Бъчваров е с COVID-19
Ути Бъчваров е с COVID-19