НОВИНИ

Заразата с COVID-19 в Перущица тръгнала след сбирка в евангелската църква

bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 18.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
Регионални

Ново огнище в Перущица след сбирка в евангелска църква в града. Петима души са с положителен тест за COVID-19.

Местният пастор е в болница в Пловдив. Друг пастор - от Варна, присъствал на лекцията, е починал днес. 20 души са поставени под карантина.

Достъпът в квартал "Изток" в Перущица, където се намира църквата, е ограничен от тази сутрин с полицейски екипи, които ще останат през следващите седем дни.

Предполага се, че заразата е тръгнала от голяма национална сбирка на пастори - евангелисти, които проповядват в махалите.

Сбирката на пасторите е била проведена на 6 юни в Перущица. На нея присъствали повече от 50 евангелисти, които проповядват в махалите в цялата страна.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: На въпросното събиране са поканени лектори от други областни градове, единият от които е от Варна и ние предполагаме, че точно оттам е дошло и пренасянето на вируса.

Пасторът от Свободната евангелска баптистка църква в морския град е починал днес. 55-годишният мъж е бил приет в Инфекциозната клиника към университетската болница "Света Марина" в понеделник в тежко състояние. Съпругата му също е заразена и е в болница.

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна: Издирени са му всичките контактни от първи ред 6 човека, които са изследвани. Двамата са дали положителен резултат и съответно единият е с оплаквания, настанен в Инфекциозна клиника за лечение. Вторият е без оплаквания на изолация в дома си.

Още на лекцията в Перущица проповедникът е бил със здравословни проблеми - твърдят хора от местната църква.

Пастор Стефан Христев: Той бил със симптоми и ни докара тези неща.

С положителен тест за ковид инфекция е и пастор Салчо от Перущица. След като е лекуван от пневмония в дома си, преди дни се е влошил. Настанен е в инфекциозното отделение на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. А хората от квартал "Изток" смятат, че други заразени в техния град няма.

Пастор Салчо твърди, че са взели много добри мерки в махалата и никой, никъде не е излизал.

Миналата седмица пастор Салчо е имал среща с младежи, показват клипове в интернет. А в евангелската църква в Перущица отново е имало събиране на много хора.

Кметът на Перущица Мария Витанова-Вълканова заяви, че никой не ги е уведомил, че някой е болен и те са научили, едва когато е възникнал проблема.

Засега 20 души са поставени под карантина в Перущица. Ограничителните меки в квартал „Изток" ще останат в сила една седмица.

В Община Раковски отмениха всички планирани спортни събития заради две положителни проби на хора присъствали на събирането на евангелската църква в Перущица.

От министерство на здравеопазването съобщиха за БНТ, че се проучва дали има връзка между пламналата зараза в самоковския квартал и огнището в Перущица. От РЗИ-София област проверяват и дали един от пасторите в Самоков е посетил евангелската сбирка в Перущица. Неговият син се оказа заразен след подобна сбирка, проведена в Самоков.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една положителна Covid-19 проба във Висшата лига
Още една положителна Covid-19 проба във Висшата лига
"Еър Франс" приземи окончателно самолетите от модела "Еърбъс" А380
"Еър Франс" приземи окончателно самолетите от модела "Еърбъс" А380